Betaalgedrag bedrijven verslechterd sinds aangescherpte wet

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-08-2018

Sinds de aanscherping van de wet rond de betaaltermijnen een jaar geleden is het betaalgedrag in het bedrijfsleven niet verbeterd, maar juist verslechterd. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) moeten langer op een betaling wachten dan een jaar geleden. Ook wordt hun vaker om korting gevraagd in ruil voor snelle betaling. Dat blijkt een landelijk onderzoek van Betaalme.nu, het initiatief dat streeft naar korte betaaltermijnen voor het mkb.

 

Volgens de wet mogen grote bedrijven de standaard betaaltermijn van dertig dagen voor mkb-leveranciers oprekken tot maximaal zestig dagen, op straffe van een boete van 8 procent bij overschrijding, mits dit in de voorwaarden wordt vastgelegd. Onderling mogen partijen afwijkende afspraken maken. Volgens het onderzoek hebben grote bedrijven met hun leveranciers uit het mkb betaaltermijnen afgesproken van gemiddeld 35 dagen. De daadwerkelijke betaling komt echter gemiddeld pas na 43 dagen binnen; twee dagen langer dan een jaar geleden. Ondernemers moeten ook vaker contact opnemen met hun afnemers over de betaling van facturen.

 

Korting

Eén op de vijf mkb-ondernemers wordt regelmatig gevraagd om een langere betalingstermijn dan wenselijk te accepteren. De helft geeft aan daarmee akkoord te zijn gegaan. Mkb-ondernemers krijgen daarnaast steeds vaker het verzoek om korting op de factuur te geven in ruil voor snelle betaling. Gemiddeld wordt 5 procent korting bedongen om twee weken sneller betaald te worden. Ook moeten ondernemers vaker actie ondernemen om hun factuur betaald te krijgen.

 

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
Wij vinden dit een kwalijke ontwikkeling. Als ondernemers nu langere betaaltermijnen accepteren, lopen zij het risico dat ze sneller in de knel komen als de economische wind draait. De huidige lage rente zorgt eveneens voor een vertekend beeld. Geld vasthouden door rekeningen laat te betalen loont nu nauwelijks, maar zodra de rente gaat stijgen, zal het betaalgedrag waarschijnlijk nog verder verslechteren.
Het ministerie van Economische Zaken moet de wet zo snel mogelijk goed voor het licht houden. Nu gebeurt namelijk waar wij vooraf nadrukkelijk voor gewaarschuwd hebben. De prikkel om sneller te betalen ontbreekt. Voor grote bedrijven moet daarom dezelfde dertigdagengrens gaat gelden als voor de overheid.
Wij roepen bedrijven op om lid te worden van Betaalme.nu. Ondernemingen die zich bij dit initiatief aansluiten, beloven hun rekeningen aan het mkb tijdig te betalen en rapporteren daar ook over. Vrijwillige afspraken hebben ook de voorkeur, maar als 'goedschiks' niet werkt, dan moet kwaadschiks beter betaalgedrag worden afgedwongen met aangescherpte wetgeving.