Bijna 80 procent ondernemers nog niet goed voorbereid op Brexit

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-10-2018

Veel ondernemers lopen het risico dat zij vanaf 30 maart 2019 geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk, als zij niet de juiste voorbereidingen treffen én er geen overgangsperiode komt. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU op 29 maart. Het is daarom belangrijk om het benodigde EORI-nummer aan te vragen en de Brexit Impactscan te doen. Dat meldt de Nederlandse Douane.

 

Geen vrij verkeer goederen

Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane, roept ondernemers met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de douane. Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar een ondernemer nu met een contract en btw-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet hij na Brexit rekening houden met minimaal zeven extra formaliteiten.

 

Financiële conequenties

De Brexit kan vooral voor midden- en kleinbedrijven (mkb) tot ernstige financiële consequenties leiden. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb'ers, komen door de Brexit voor het eerst in aanraking met de douane, omdat ze dan exporteren uit of importeren naar de EU. Het is belangrijk dat deze bedrijven de benodigde voorbereidingen te treffen. Ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom komen te staan.

 

EORI-nummer aanvragen

Ongeacht de aard en omvang van de handel, heeft iedere ondernemer voor zakendoen met een 'derde land' (een land buiten de EU) een EORI-nummer nodig. Dit nummer is gratis aan te vragen via Douane.nl. De doorlooptijd bedraagt ongeveer een week. Voor vragen over dit nummer en overige douanezaken is de Nationale Helpdesk Douane bereikbaar op 088 - 156 6655.

 

Impactscan

Import, export, verse producten, textiel, iedere dag of twee keer per maand: de manier waarop Nederlandse ondernemers zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verschilt enorm. Dit geldt ook voor de benodigde voorbereidingen op de Brexit. De Brexit Impact Scan brengt de persoonlijke situatie van ondernemers in kaart en geeft aan welke douanevoorbereidingen en certificaten nodig zijn.