Brief VNO-NCW en MKB-Nederland aan commissie Onderwijs over wetenschapsbeleid

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-06-2018

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW juichen het toe dat dit kabinet na lange tijden van schaarste extra investeert in onderzoek en innovatie. Zij hebben daarom in een brief aan de vaste commissie voor Onderwijs in de Tweede Kamer punten meegeven voor het algemeen overleg over het wetenschapsbeleid, dat binnenkort plaatsvindt.

 

Belang bedrijfsleven

De Nederlandse wetenschap is van excellente kwaliteit en dat is iets om te koesteren, schrijven de organisaties. Investeren is echter ook in het belang van het bedrijfsleven. De beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige onderzoekers en de toegang tot gespecialiseerde, toonaangevende onderzoek & ontwikkeling zijn belangrijke vestigingsplaatsfactoren. Daarbij is het ook zaak dat er voldoende ruimte is voor vrij en ongebonden fundamenteel onderzoek.

 

Punten

Vanwege dit belang van wetenschap hebben MKB-Nederland en VNO-NCW de vaste commissie de volgende punten meegeven:

  • Werk de betrokkenheid van het bedrijfsleven de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) veel beter uit.
  • Voorkom versnippering van de inzet van extra middelen voor onderzoek en innovatie. Versterk de samenwerking tussen topsectoren en de NWA.
  • Maak vaart met het uitvoeren van het sectorplan bèta-techniek en investeer daar minimaal 60 miljoen euro per jaar in.
  • Borg bewezen praktijken in publiek-private samenwerking bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en maak structureel budget vrij voor de regeling voor wetenschappers die hun kennis omzetten in producten of diensten (industrial doctorates) voor het midden- en kleinbedrijf.

 

Lees hier de volledige brief.