Conjunctuurinformatie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-12-2017

Export groeit verder

De Nederlandse export is in oktober met 5,2 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei was wel kleiner dan in september, toen de uitvoer nog met 7,3 procent steeg ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober groeide vooral de export van personenauto's, machines en apparaten.

 

Ook de groei van de import was kleiner dan in de voorgaande maand. Het volume van de import was wel 2,9 procent groter dan een jaar eerder. Volgens de zogenoemde exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in december minder gunstig dan in oktober.

 

Iets minder faillissementen

In november zijn er 8 bedrijven minder failliet verklaard dan in oktober. De daling volgt op stijgingen in september en oktober. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in november 241 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken kende de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 63. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca, aldus het CBS.

 

Meer omzet detailhandel

De detailhandel heeft in oktober 1,6 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verkopen (het volume) waren 0,7 procent hoger. In de foodsector groeide de omzet met 4 procent, terwijl de omzet in de non-foodsector met 2,3 procent kromp.

 

Het is voor het eerst sinds december 2016 dat zowel de omzet als het volume in de non-foodsector krimpt. De winkels in schoenen en lederwaren en kledingzaken kampten met een flinke omzetdaling, terwijl ze in september nog de grootste omzetstijging van de sector behaalden. Dit hangt volgens het CBS vooral samen met het weer. Vorig jaar was september warm en droog, dit jaar koel en nat. Daarom hebben consumenten in 2017 hun schoenen en kleding in september gekocht, terwijl ze deze aankopen vorig jaar uitstelden tot oktober.

 

Ook de omzet van winkels in consumentenelektronica en de winkels in recreatie-artikelen lag lager dan een jaar eerder, aldus het CBS. Daarentegen groeide de omzet van de winkels in meubels en huishoudartikelen, de drogisterijen en parfumerieën en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren. De online omzet lag in oktober bijna 15 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels, die als hoofdactiviteit verkoop via internet hebben, zetten ruim 17 procent meer om.