Conjunctuurinformatie: Consumentenprijzen stijgen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-10-2018

Nederlandse consumenten betaalden in september 1,9 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In augustus gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2,1 procent omhoog. De lagere stijging komt onder andere door de prijsontwikkeling van vliegtickets. Daarnaast drukte ook de prijs van benzine de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

 

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. Deze index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie omvat ook de prijsveranderingen van industriële producten, aandelen en grondstoffen.

 

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 1,6 procent, tegen 1,9 procent in augustus. Dat is minder dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in september met gemiddeld 2,1 procent omhoog gingen.

 

Grootste stijging cao-lonen sinds 2009

De gemiddelde stijging van cao-lonen is in negen jaar niet zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2018. Ten opzichte van een jaar eerder ging het om een toename van 2,2 procent. De loonstijging bleef boven de gemiddelde stijging van de consumentprijzen van 2 procent. Met een gemiddelde toename van 2,9 procent stegen de lonen bij de overheid het hardst. Dat komt voornamelijk door afspraken over een hogere loonontwikkeling in het onderwijs en openbaar bestuur, aldus het CBS. In de particuliere sector was de stijging 2,1 procent; in de gesubsidieerde sector 1,5 procent.

 

Minder uitvoer naar Verenigd Koninkrijk

Met de Brexit in aantocht is het belang van Groot-Brittannië als afzetmarkt voor de Nederlandse industrie kleiner aan het worden. De uitvoer van producten van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk is in de eerste zeven maanden van dit jaar met zo'n 3 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hierdoor is het Britse aandeel in de totale exportstroom van producten van Nederlandse bodem teruggelopen tot 7,4 procent.

 

Onder meer op het gebied van brandstoffen en agrarische producten als groenten, bloemen en vlees constateert het CBS een daling van de exportwaarde. In het tweede kwartaal van 2016 bereikte de export van Nederlandse goederen naar de overzijde van de Noordzee nog een piek. Dat was onder meer te danken aan de levering van een booreiland aan de Britten. Toen steeg het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de export van Nederlandse makelij naar meer dan 9 procent.

 

Binnen de EU is Nederland na Duitsland het belangrijkste exportland naar het Verenigd Koninkrijk. Samen met België nemen Nederland en Duitsland zelfs de helft van de EU-export naar de Britten voor hun rekening.