Conjunctuurinformatie: Export fors gekrompen in mei

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-07-2020

Vergeleken met een jaar eerder is de Nederlandse export door de coronacrisis in mei met bijna 12 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De krimp is kleiner dan in april (-14 procent), maar toch nog steeds erg fors.

 

In mei zijn er vooral minder transportmiddelen en aardolieproducten uitgevoerd. De daling van producten van echte Nederlandse makelij was groter dan die van doorvoerproducten. Er werd ook een kleine 8 procent minder ingevoerd door Nederland. Van met name transportmiddelen, machines en kleding is de import sterk ingezakt.

 

Het CBS meldt ook dat de omstandigheden voor de Nederlandse export in juli ongunstiger zijn geworden, vergeleken met de maand mei. Dat komt vooral door een sterkere krimp van de Duitse industriële productie. Verder is van zowel Nederlandse als Europese industriële ondernemers het oordeel over hun buitenlandse orderpositie negatiever geworden. Het vertrouwen van Duitse en Europese ondernemers is inmiddels wel minder negatief.

 

Het algehele economische beeld voor Nederland ziet er in juli slechter uit. 'De economie ligt diep in een fase van laagconjunctuur', stelt het statistiekbureau op basis van een reeks indicatoren. Daarbij gaat het vooral om eerder gemelde cijfers over bijvoorbeeld de productie, arbeidsmarkt en het consumentenvertrouwen.

 

Werkloosheid stijgt naar 4,3 procent

Het aantal werklozen in Nederland is in juni met 74.000 gestegen tot een totaal van 404.000. Daarmee had 4,3 procent van de beroepsbevolking geen werk. Het werkloosheidscijfer is aanzienlijk gestegen ten opzichte van mei, toen nog 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat. Het aantal werklozen loopt daarmee ook veel sneller op dan tijdens de financiële crisis, aldus het CBS. Toen duurde het na november 2008 zeven maanden voordat de werkloosheid van 3,6 procent was gestegen tot 4,3 procent, in plaats van maar één maand.

 

Vooral onder jongeren slaat de huidige crisis toe. In de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar steeg de werkloosheid van 9,7 procent tot 10,7 procent. Bij groepen boven de 25 jaar ligt dat percentage veel lager.

 

Gelijktijdig met de stijging van de werkloosheid nam het totale aantal werkenden met 45.000 toe. Het gaat om mensen die eerder niet tot de beroepsbevolking werden gerekend, bijvoorbeeld omdat ze niet naar werk zochten, maar in juni wel de arbeidsmarkt betraden en een baan vonden. De meeste mensen die toetraden tot de beroepsbevolking, werden evenwel werkloos.

 

Uitkeringsinstantie UWV kende in juni 33.300 nieuwe WW-uitkeringen toe. Doordat bijna evenveel werkloosheidsuitkeringen eindigden, bleef het totale aantal uitkeringen vrijwel gelijk aan dat van mei. Opnieuw steeg het aantal lopende WW-uitkeringen het hardst in de schoonmaak, de horeca en catering en de cultuursector.

 

Nederlanders blijven meer online winkelen

Nederlanders gingen tijdens de 'intelligente lockdown' meer online winkelen en lijken die gewoonte vast te houden. Het aantal betalingen via iDEAL stijgt sowieso al jaren, maar kreeg tijdens de gedeeltelijke lockdown een extra impuls. Dat meldt het CBS op basis van gegevens van de Betaalvereniging Nederland. Normaal gesproken neemt het aantal betalingen met iDEAL in een jaar met 20 procent toe. Begin april was de toename opgelopen tot 40 procent. Die toename vlakte iets af toen de maatregelen werden afgebouwd. Maar nog steeds betalen Nederlanders zo'n 30 procent meer met iDEAL dan een jaar eerder.