Conjunctuurinformatie: Investeringen industrie lopen verder op

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-06-2018

Ondernemers in de industrie verwachten dit jaar in totaal 25 procent meer te investeren in machines, gebouwen en andere zogenoemde materiële vaste activa. Bij een eerder onderzoek eind 2017 rekenden ondernemers gemiddeld nog op een stijging op jaarbasis met 16 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Nederlandse bedrijven in de industrie hebben in 2016 bijna 8 miljard euro geïnvesteerd: 2 procent minder dan in 2015. Daarmee werd de stijgende trend van de voorgaande twee jaren doorbroken, aldus het statistiekbureau. In totaal investeerde het Nederlandse bedrijfsleven in 2016 ruim 49 miljard euro. Het grootste deel van de investeringen in de industrie, ruim 68 procent, ging naar machines. Bedrijfsgebouwen volgden met 15 procent en vervoersmiddelen met 4 procent.

 

Producentenvertrouwen weer toegenomen

Na twee maanden van dalingen op rij is het producentenvertrouwen in mei weer toegenomen. Producenten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Hun oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook. Ze waren echter negatiever over de voorraden gereed product. De vertrouwensindicator kwam uit op 9,8. Dat is de op twee na hoogste waarde ooit. In april stond de index nog op 8,2.

 

Het vertrouwen ligt ook ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op 0,8 staat. Met 10,9 bereikte het vertrouwen van de ondernemers in februari 2018 de hoogste waarde, en in februari 2009 de laagste waarde op min 23,5. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand, aldus het CBS.

 

Meer omzet horeca

De omzet van de horeca steeg in het eerste kwartaal van het jaar met 2,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Het volume – het aantal consumpties en/of overnachtingen – steeg met 1 procent. De omzet van eet- en drinkgelegenheden nam met 2,3 procent toe. Bij restaurants namen de opbrengsten het sterkst toe. Ook fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder. Bij hotels, campings en vakantiehuisjes steeg de omzet met 1,6 procent. Wel nam het volume enigszins af.

 

Meer omzet zakelijke dienstverleners

De omzet van zakelijke dienstverleners is in de eerste drie maanden van dit jaar met 7,5 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Daarbij ging vooral in de uitzendbranche de omzet flink omhoog (+ 12 procent). Ook in andere sectoren, zoals it, schoonmakers, hoveniers, architecten, reclame- en marktonderzoekbureaus en dienstverleners op juridisch en administratief gebied, was afgelopen kwartaal omzetgroei te zien.

 

Voor de uitzendbranche is het de sterkste omzetgroei in ruim twee jaar. De verwachtingen van uitzenders voor het tweede kwartaal zijn positief, maar krapte op de arbeidsmarkt is een toenemend punt van zorg. Bijna zes op de tien ondernemers in de uitzendsector gaven aan dat aan het begin van het tweede kwartaal een tekort aan arbeidskrachten hun activiteiten hindert.