Conjunctuurinformatie: Omzet industrie gedaald

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-05-2020

De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal gedaald, mede onder druk van de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de lagere olieprijs speelde een rol. De omzet lag 2,7 procent lager dan een jaar eerder. In het binnenland zetten producenten in het eerste kwartaal vrijwel evenveel om, maar de buitenlandse omzet van industriële producenten lag 4,2 procent lager. Halverwege maart was een duidelijke impact op de industrie te merken van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Met name in de transportmiddelenindustrie ging de omzet afgelopen kwartaal omlaag. Verschillende bedrijven in die sector legden in maart fabrieken stil vanwege de virusuitbraak.

 

Bouwbedrijven voeren omzet op

Ondanks de coronacrisis hebben bouwbedrijven het afgelopen kwartaal hun omzet opgevoerd. Ook werden in de periode meer bouwvergunningen verleend en lag de bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen fors hoger.

 

De opbrengsten in de bouw stegen in de eerste drie maanden van het jaar met 9,1 procent vergeleken met een jaar eerder. Zelfs in maart, toen de eerste gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus zichtbaar werden, behaalden bouwbedrijven hogere opbrengsten.Met name gespecialiseerde bouwbedrijven zagen hun omzet sterk aandikken. Ook bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw en ondernemingen in de burgerlijke en utiliteitsbouw deden goede zaken.

 

In het eerste kwartaal werd voor 14.000 te bouwen woningen een vergunning verleend, aldus het CBS. Dat is bijna 7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2019. Deze toename volgt op een jaar van dalingen. Een verontrustend signaal is wel dat het aantal faillissementen in deze periode, in totaal 121, hoger uitkwam dan een jaar eerder. Het CBS meldt verder dat in het lopende kwartaal per saldo de helft van de bouwondernemers een lagere omzet denkt te behalen. Een vijfde verwacht mensen te moeten ontslaan.

 

Consumentenvertrouwen eurozone herstelt licht

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in mei iets verbeterd, na de forse daling in april als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt de Europese Commissie. De graadmeter waarmee Brussel het vertrouwen meet, ging naar een stand van min 18,8 van een bijgestelde min 22 een maand eerder. In april was nog sprake van een van de laagste metingen ooit en de sterkste vertrouwensdaling ooit gemeten.

 

Economen waren er eigenlijk vanuit gegaan dat het consumentenvertrouwen deze maand verder zou inzakken. Zij rekenden voor mei in doorsnee op een niveau van min 23,8.

 

Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in mei wel verder gedaald, nadat het sentiment hier in april al in recordtempo was verslechterd. Volgens het CBS ging vooral het oordeel over de economische omstandigheden verder omlaag. Net zoals in april vinden Nederlandse consumenten het ook nu nog een erg ongunstige tijd voor grote aankopen.

 

Aantal werkenden in recordtempo gedaald

In april is het aantal mensen met een baan met 160.000 gedaald naar 8,9 miljoen. Een terugval van die omvang in een maand tijd is niet eerder voorgekomen sinds het CBS in 2003 begon met het bijhouden van maandcijfers. Het aantal werklozen bedroeg 314.000: een werkloosheidspercentage van 3,4 procent. Dat was in maart nog 2,9 procent, waarmee de toename op maandbasis ook het hoogst is sinds 2003.

 

In april kwamen er 74.000 WW-uitkeringen bij: bijna een verdubbeling ten opzichte van de 38.000 nieuwe uitkeringen in maart. Het totale aantal lopende WW-uitkeringen steeg met 16,7 procent tot 292.000. De uitkeringen stegen het hardst onder schoonmakers, uitzendkrachten, winkelmedewerkers, horeca- en cateringpersoneel en werknemers in de cultuurbranche.