Conjunctuurinformatie: Omzet industrie stijgt verder

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-11-2018

De groei van de Nederlandse industrie blijft aanhouden. Producenten in de sector zetten in het derde kwartaal dit jaar 8,3 procent meer om dan in dezelfde periode vorig jaar. De opbrengsten in de industrie stijgen daarmee al acht kwartalen op rij, geholpen ook door hogere afzetprijzen, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Voor volgend jaar wordt een verdere toename voorzien.

 

Vooral bedrijven in de olie-industrie deden het beter dan een jaar eerder, vooruit geholpen door de hogere olieprijzen. De sector zette op jaarbasis bijna 48 procent meer om. Verder gold de sterke opleving ook voor de farmaceutische industrie en rubber- en kunststofproducenten. Bij de textiel-, kleding- en lederindustrie was de omzet lager.

 

Industriebedrijven zijn nog altijd overwegend positief over de toekomst. Een kwart van de producenten verwacht volgend jaar meer omzet te zullen draaien. Circa een op de acht bedrijven verwacht daarnaast meer personeel aan te nemen.

 

Consument opnieuw iets minder positief

De stemming onder consumenten is in november voor de vierde maand op rij minder positief dan een maand eerder. Het oordeel over het economisch klimaat is minder positief en ook de koopbereidheid daalt. Het consumentenvertrouwen daalt 2 punten en komt uit op 13. Daarmee ligt het vertrouwen overigens nog wel ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 op min 41.

 

Het CBS maakt ook bekend dat consumenten in september 2,2 procent meer hebben besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei was iets kleiner dan in augustus. In september werd vooral meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen.

 

Omzet bouw opnieuw gestegen

De omzet van de Nederlandse bouwsector is in het derde kwartaal opnieuw gestegen. De opbrengsten stegen op jaarbasis met bijna 10 procent. In alle sectoren van de bouw zat de omzet in de lift, al was de groei bij spoor- en tunnelbouwers wat aan de zwakke kant. De sterkste omzetgroei kwam voor rekening van kleine bouwbedrijven met een stijging van bijna 12 procent. Bij middelgrote en grote bouwbedrijven was de groei wat minder uitbundig.

 

Het CBS meldt verder dat in de afgelopen periode voor het tweede kwartaal op rij voor minder nieuwbouwwoningen een vergunning werd verleend. Het gaat om een daling van bijna 12 procent in vergelijking met een jaar eerder.

 

Omzet auto- en motorbranche omhoog

De Nederlandse auto- en motorbranche heeft de omzet in het derde kwartaal verder opgeschroefd. De omzet klom met 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Bij de personenautobranche (voornamelijk dealers) werd ruim 8 procent meer omgezet. Dat was mede te danken aan een stijging van de verkoop van nieuwe auto's met bijna 10 procent tot ruim 106.000 voertuigen ten opzichte van vorig jaar. Bij autoreparatiebedrijven (garages) ging de omzet met 6,6 procent omhoog, terwijl bij importeurs van nieuwe auto’s de omzet met 1,7 procent daalde.

 

Verder blijft het verder opgelopen personeelstekort een bron van zorg. Bijna een kwart van de bedrijven in de sector heeft met een tekort aan personeel te kampen. Met name garages zijn op zoek naar vakkundig personeel.