Conjunctuurinformatie: Omzet zakelijke dienstverlening stijgt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
05-03-2018

De omzet van zakelijke en it-dienstverleners is in het vierde kwartaal van 2017 opnieuw gestegen, waarmee die nu al ruim vier jaar in de lift zit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Volgens het CBS steeg de omzet van de zakelijke en de it-dienstverlening met respectievelijk 5,8 en 6,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Met name in de uitzendbranche liet de omzet met een plus van 7 procent flinke groei zien. Ook voor reclame- en marktonderzoeksbureaus was sprake van hogere inkomsten, net als bij bij schoonmaak en hoveniers, architecten en ingenieurs en dienstverleners op juridisch en administratief gebied.

 

Het CBS meldt verder dat het aantal openstaande vacatures in de zakelijke dienstverlening in het vierde kwartaal uitkwam op 36.600. In de afgelopen zeven jaar zijn er nog nooit zoveel vacatures geweest. Daarnaast zakte het aantal faillissementen naar het laagste niveau sinds begin 2009.

 

Flinke omzetstijging uitzendbranche

Uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven hebben in het laatste kwartaal van 2017 in totaal 2,5 procent meer omgezet dan in het kwartaal ervoor. Dit is de grootste stijging in twee jaar tijd.

 

Ook het aantal uitzenduren nam in het vierde kwartaal opnieuw toe. Met het vierde kwartaal zijn ook de jaarcijfers bekend. Vorig jaar behaalde de uitzendbranche 6,4 procent meer omzet dan in 2016. Het totaal aantal uitzenduren lag 8,6 procent hoger, aldus het CBS. De omzet van de uitzendbranche hangt sterk samen met het aantal uitzenduren. Zowel de uren in de langlopende als in de kortlopende contracten namen toe in afgelopen kwartaal.

 

Omzet horeca stijgt

De omzet van hotels, restaurants en cafés is in het vierde kwartaal met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Al bijna vijf jaar nemen de opbrengsten van de horeca nu toe. Het volume – het aantal consumpties en/of overnachtingen – groeide met 0,6 procent. Met het laatste kwartaal van het jaar is ook het hele jaarcijfer bekend. Vorig jaar zette de horeca 7,4 procent meer om dan in 2016. Dit evenaart de recordgroei in 1999, aldus het CBS.

 

Met 3,3 procent stegen omzet en volume van hotels het meest in het vierde kwartaal. Hotels ontvingen eind 2017 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten. Fastfoodrestaurants hebben 1,1 procent meer omgezet. Het aantal verkochte consumpties steeg met 0,5 procent binnen fastfoodrestaurants.

 

Restaurants zetten in het vierde kwartaal daarentegen 1,2 procent minder om dan een kwartaal eerder. Het volume daalde met 1,7 procent. In de voorgaande acht kwartalen steeg de omzet van restaurants nog. De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is met 0,3 procent gedaald. In de voorgaande vier kwartalen steeg de omzet van cafés nog.

 

Producentenvertrouwen weer op record

Het producentenvertrouwen in Nederland is in februari weer op een recordhoogte uitgekomen. Industriële ondernemers zijn veel positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Over de voorraden gereed product en de orderpositie waren de ondernemers in de industrie iets minder optimistisch. De vertrouwensindex ging van 10,3 in januari, toen het vorige record in de boeken werd gezet, naar 10,9 in februari.

 

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van 0,7. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2009 de laagste waarde met min 23,5. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers

de overhand.

 

Bouw groeit ondanks tekort aan personeel

De omzet van de bouwsector in Nederland is vorig jaar met 5,7 procent toegenomen. Het was het vierde jaar op rij dat de bouwsector groeide. De sector burgerlijke en utiliteitsbouw, waaronder de woningbouw, scoorde het best met een omzetgroei van 9,8 procent ten opzichte van 2016. Desondanks is de omzet van deze sector nog zo'n 10 procent lager dan in 2008, voor de crisis.

 

Wel werden vorig jaar voor bijna 70.000 nieuw te bouwen woningen vergunningen verleend: een stijging van 30 procent. Voor de crisis werden er nog jaarlijks vergunningen voor 80.000 woningen verleend. Na het verlenen van een vergunning duurt het nog ongeveer twee jaar voor een woning af is. In de grond-, weg- en waterbouw ging de omzet vorig jaar met 4 procent omhoog. Die sector is het niveau van 2008 wel al voorbij. De gespecialiseerde bouw groeide in 2017 met 3,1 procent en is vrijwel op het niveau van 2008.

 

Het aantal banen in de bouwsector lag eind vorig jaar op 529.000: een stijging van 4 procent ten opzichte van 2016. Daarbij stonden vorig jaar ook nog 14.200 banen open: bijna twee keer zoveel als in 2016 toen dat er 7300 waren. Een op de vijf bouwondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten een hogere productie tegenhoudt.