Conjunctuurinformatie: Producentenvertrouwen nauwelijks veranderd

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-10-2018

Het vertrouwen van producenten in de industrie ging van 5,9 in augustus naar 5,7 in september. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Producenten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Over de voorraden gereed product oordeelden ze echter iets positiever. Het oordeel van de producenten over de orderportefeuille bleef nagenoeg gelijk.

 

Ondanks de sinds begin dit jaar dalende trend ligt het vertrouwen nog steeds ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Dat staat op 0,8. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde met 10,9 en in februari 2009 de laagste waarde met min 23,5. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

 

Afzetprijzen industrie omhoog

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 5,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsstijging is wel iets kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 5,5 procent duurder dan een jaar eerder.

 

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in augustus bijna 35 procent duurder een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de prijzen van de elektrotechnische, de auto-, de kunststof- en rubber-, de metaalproducten- en de machine-industrie lagen hoger dan in augustus 2017. De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder, aldus het CBS.

 

Cao-lonen minder hard omhoog

De stijging van de cao-lonen in 2017 was bij nader inzien toch iets minder sterk dan gedacht. De lonen lagen vorig jaar gemiddeld 1,4 procent hoger dan in 2016. In een eerdere raming in januari ging het CBS nog uit van een plus van 1,5 procent.

 

De loonstijging is beduidend lager dan in 2016, toen de lonen nog met 1,8 procent vooruitgingen. Maar het beeld ziet er rooskleuriger uit dan het dieptepunt in 2014. In dat jaar namen de lonen slechts met 0,9 procent toe. Werknemers kregen er vorig jaar op uurbasis eigenlijk net zo veel bij als het leven relatief gezien duurder werd. De twee jaren hiervoor gingen de lonen nog sterker omhoog dan de consumentenprijzen.

 

In de particuliere sector stegen de lonen in 2017 een stuk harder dan bij de overheid. Dat terwijl het kabinet, gesteund door economen van onder meer het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB), al langer pleit voor sterkere loonstijgingen.

 

Ambtenaren kregen er gemiddeld 0,6 procent bij; werknemers in het bedrijfsleven 1,6 procent. De ambtenaren gingen er een jaar eerder juist het meest op vooruit met een loonstijging van 3,4 procent, nadat zij jarenlang op de nullijn waren gehouden.

 

De sterkste stijging deed zich voor in de landbouw (2,3 procent), vooral dankzij loonsverhogingen in de glastuinbouw en dierhouderij. Daarentegen gingen de lonen in de verhuur en handel van onroerend goed juist met 1,8 procent omlaag.