Conjunctuurinformatie: Producentenvertrouwen neemt iets af

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-04-2018

Het producentenvertrouwen is in maart afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vertrouwensindicator ging van 10,9 in februari naar 9,5 in maart. Producenten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan in februari. Ook waren ze wat minder positief over hun orderportefeuille. Hun oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

 

Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde met 10,9 en in februari 2009 de laagste waarde op min 23,5. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. De huidige stand is ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op 0,8 staat.

 

Afzetprijzen industrie iets omhoog

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari 0,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 1,4 procent duurder.

 

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in februari ruim 1 procent goedkoper dan een jaar terug. Een maand eerder was er nog een prijsstijging van ruim 5 procent, aldus het CBS.

 

De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder. In januari waren chemische producten bijna 4 procent duurder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs.

 

Net als in de chemie was ook de prijsstijging van de metaalproducten-, de rubber- en kunststof-, de auto-industrie en de machine-industrie groter dan de gemiddelde stijging in de industrie. De prijzen in de elektrotechnische en voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfsklasse reparatie en installatie van machines.

 

Cao-lonen stijgen meer dan vorig jaar

Voor het eerst sinds lange tijd zijn de lonen van ambtenaren even hard gestegen als die van werknemers in de private sector. Bij beide lagen de cao-lonen 1,8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Loonstijgingen in het bedrijfsleven en bij de overheid liepen de afgelopen jaren nog flink uiteen. Waar particuliere werkgevers de lonen afgelopen jaren gelijkmatig lieten stijgen, verhoogden overheidsinstanties de lonen met horten en stoten. Zo gingen ambtenaren er in 2014 nog amper op vooruit, terwijl ze in 2016 een inhaalslag van 3,4 procent maakten.

 

In doorsnee stegen cao-lonen het afgelopen kwartaal met 1,7 procent op jaarbasis. Wanneer bijzondere beloningen en werkgeverspremies worden meegerekend, zijn de loonkosten het afgelopen kwartaal met 2,2 procent toegenomen. Deze zogeheten contractuele loonkosten gingen in de publieke sector nog iets harder omhoog, voornamelijk door hogere werkgeversheffingen en premies voor het pensioenfonds ABP.