Conjunctuurinformatie: Productie industrie flink omhoog

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-03-2018

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 7,1 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is de grootste stijging na februari 2011, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Al ruim twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide in januari 2018 opnieuw het sterkst. Ook de productie van de chemische en de rubber- en kunststofindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie.

 

Minder bedrijven failliet

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. In februari zijn er 48 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder. Dat is het laagste aantal in een maand uitgesproken faillissementen sinds 2001. De meeste faillissementen in februari zijn uitgesproken in de handel. Die sector behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de vervoers- en opslagsector.

 

Consumentenprijzen hoger

De consumentenprijzen waren in februari 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. In januari was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent. De prijsstijging schommelt al ruim een halfjaar rond dit niveau. De afname op jaarbasis kwam onder meer door de prijsontwikkeling van benzine, aldus het CBS. Ook de prijsontwikkeling van groenten en kleding had een verlagend effect op de stijging van de consumentenprijzen.

 

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor de inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

 

Naast de CPI berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In februari was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index 1,3 procent. Een maand eerder was dat nog 1,5 procent.

 

Omzet groothandels verder gestegen

Groothandels hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar 2,9 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Het is de tiende periode op rij waarin de verkopen toenamen. Vergeleken met begin 2017 is de groei wel ver teruggevallen. In het eerste kwartaal nam de omzet nog met bijna 12 procent op jaarbasis toe.

 

Prijsschommelingen hadden een sterke invloed op de omzet van groothandels. Zo konden handelaren in zuivel profiteren van een sterke stijging van de melkprijs, waardoor zij bovengemiddeld presteerden. De oliehandel liet in lijn met de ontwikkeling van de olieprijzen een omzetstijging van ruim 2 procent zien.

 

Verder deden verkopers van landbouwmachines en toeleveranciers aan de industrie erg goede zaken. Ook de omzet van groothandels in sportartikelen en in glas en aardewerk zat sterk in de lift. Alleen bij groothandels in landbouwproducten daalde de omzet. Dat komt doordat de graanprijs fors omlaagging.

 

Groothandelaren zijn door de bank genomen nog altijd positief gestemd over de omzet, de export, de werkgelegenheid en het economisch klimaat. Wel zijn de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2018 iets minder gunstig geworden. In het vierde kwartaal werden in de sector 95 faillissementen uitgesproken, zes meer dan in de voorgaande periode.

 

Hoogste omzet ooit transportsector

De totale omzet in de Nederlandse transportsector heeft in het vierde kwartaal van 2017 het hoogste niveau ooit bereikt. Dat meldt het CBS in zijn kwartaalmonitor transport. In de afgelopen periode nam de omzet met 4,4 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Dit was het vierde kwartaal met omzetgroei op rij. Bij opslagbedrijven was met een plus van 11 procent de grootste omzetstijging te zien, gevolgd door de zee- en binnenvaart en dienstverlening in het landvervoer, waaronder ook parkeerbedrijven vallen. In het goederenwegvervoer ging de omzet met 4,5 procent omhoog, bij expediteurs was dat 4,4 procent en bij luchtvaart ruim 5 procent.