Conjunctuurinformatie: Productie industrie krimpt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-02-2019

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,2 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee krimpt de productie voor het eerst sinds september 2015, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

De productie van de elektrische en elektronische industrie kromp het sterkst: met 14 procent. Ook de productie van de transportmiddelen, machine-, de farmaceutische en de chemische industrie kromp sterker dan gemiddeld in de totale industrie. Van november op december daalde de productie met 3,9 procent. De productie lag daarmee in december op het laagste niveau sinds september 2017.

 

Meer banen in zorg en welzijn

In zorg en welzijn waren er het derde kwartaal van vorig jaar 1,4 miljoen bezette banen: 2,6 procent meer dan precies een jaar eerder. Voor alle bedrijfstakken samen bedroeg de groei van het aantal bemenste functies 2,5 procent. Vacatures zijn niet meegeteld. De toename van het aantal banen was het grootst in kinderopvang en geestelijke gezondheidszorg (respectievelijk 7,1 en 7,4 procent). In de universitaire medische centra was de stijging het kleinst (0,8 procent). Alleen in de branche sociaal werk waren er minder banen vergeleken met een jaar eerder (2,6 procent minder).

 

80 miljoen passagiers op Nederlandse luchthavens

De Nederlandse luchthavens hebben vorig jaar gezamenlijk een recordaantal van 79,6 miljoen passagiers verwerkt. Dat zijn er 3,4 miljoen meer dan in 2017. De procentueel sterkste groei vond plaats op de regionale luchthavens, zo bevestigen cijfers van het CBS.

 

Van alle passagiers vlogen er 71 miljoen van en naar Schiphol: een stijging van 3,7 procent. De overige 8,6 miljoen maakten gebruik van de vier regionale luchthavens. Dat is een stijging van 10,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Van deze passagiers vlogen er 6,2 miljoen via Eindhoven. In vergelijking met 2017 zijn dit 9,4 procent meer reizigers voor de Brabantse luchthaven. Via Rotterdam The Hague vlogen ruim 1,9 miljoen passagiers. Dat zijn er ruim 10 procent meer dan in 2017.

 

Maastricht Aachen Airport liet met ruim 64 procent de sterkste groei zien. Op Groningen Airport Eelde nam het aantal passagiers met ruim 13 procent toe. In totaal vloog slechts 0,6 procent van alle passagiers via deze luchthavens.

 

De hoeveelheid luchtvracht die via Nederlandse luchthavens werd vervoerd, kwam uit op 1,8 miljoen ton. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, aldus het CBS. Op Schiphol daalde het vrachtvervoer met 2,5 procent tot 1,7 miljoen ton. Op Maastricht Aachen steeg het vrachtvervoer met 44 procent tot 125.000 ton.

 

Recordaantal bedrijven opgericht

Vorig jaar is een recordaantal bedrijven opgericht. In 2018 gingen er ruim 191.000 bedrijven van start in Nederland, terwijl er bijna 107.000 werden opgeheven. Het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85.000 het hoogste aantal na 2007. In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen, tot ruim 1,75 miljoen eind vorig jaar. Daarvan bestaat 80 procent uit eenmansbedrijven.

 

Van alle bedrijfsoprichtingen in 2018 betrof het in 94 procent van de gevallen eenmansbedrijven. Dat was in 2007 nog 82 procent. Maar ook bij de opheffingen ging het voor de overgrote meerderheid om eenmanszaken.

 

Het ging om bijna 7000 bedrijven die onderwijs aanbieden op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding. Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst. Bedrijven in de algemene bouw zoals klusjesbedrijven kenden ook een flinke groei, evenals kunstbedrijven en webwinkels.