Consultatie over meetsystemen ammoniak en veehouderij

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-01-2020

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de regeling Ammoniak en veehouderij (Rav). De Tweede Kamer en fabrikanten van huisvestingssystemen willen namelijk dat nieuwe systemen anders worden beoordeeld. Alle fabrikanten en leveranciers van nieuwe huisvestingssystemen worden in de meeste gevallen verplicht om deze te laten meten.

 

Fabrikanten en veehouders

Niet alleen fabrikanten en leveranciers krijgen met de wijziging te maken, maar ook veehouders die een nieuw huisvestingssysteem willen toepassen. In de meeste gevallen wordt in de technische beschrijving bepaald dat het systeem moet worden geleverd door of namens degene die de metingen aan het huisvestingssysteem heeft laten beoordelen.

 

Innovatie bevorderen

Met de wijziging wil de Tweede Kamer de innovatie van emissiearme stalsystemen bevorderen en de betrouwbaarheid van de werking van deze systemen verhogen. Zo moeten de huisvestingssystemen meer emissie reduceren en betrouwbaarder worden.

 

Bestaande systemen

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor bestaande huisvestingssystemen waarvoor een definitieve emissiefactor is vastgesteld. Voor systemen waarvoor ná wijziging van de Rav een definitieve emissiefactor wordt vastgesteld, heeft deze wijziging wel gevolgen. Er moeten namelijk kosten gemaakt worden om de nieuwe systemen te meten. Omdat de meetkosten doorwerken in de prijs per systeem, worden ook emissiearme huisvestingssystemen iets duurder.

 

Lees hier de internetconsultatie. Reageren is mogelijk tot en met 29 januari.