Consultatie over plastics voor eenmalig gebruik

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-06-2020

Het ministerie van Infrastructuur bereidt het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik voor, samen met de bijbehorende wijziging van het Besluit beheer verpakkingen 2014. De Europese richtlijn voor kunststofproducten die slechts éénmaal gebruikt worden (single use plastics) moet namelijk ook in Nederland worden geïmplementeerd. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aandeel van deze producten in het zwerfafval en in zee (plastic soep) vermindert. Ze zijn gericht op de producten die het meest worden gevonden op Europese stranden.

 

Verplichtingen

Voor het merendeel van de verplichtingen is geen sprake van beleidsruimte. Alleen een verbod om drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik gratis te verstrekken, is een Nederlandse invulling van de doelstelling om en eenpersoonsvoedselverpakkingen significant te reduceren.

 

Overige maatregelen

Er zijn nog meer maatregelen om zwerfafval te verminderen, zoals minder gebruik van wegwerpproducten, marktrestrictie van bepaalde wegwerpproducten, producteisen aan flessen, markeringsvoorschriften op verpakkingen van wegwerpproducten en bewustmakingsmaatregelen.

 

Latere consultatie

Enkele bepalingen moeten nog worden uitgewerkt in een ministeriële regeling en worden pas later voor consultatie voorgelegd, namelijk:

- het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik Artikel 5: uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor tabaksproducten;

- het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik Artikel 6: uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor kunststofhoudend vistuig;

- het Besluit beheer verpakkingen artikel 15c: gehalte aan recyclaat in drankflessen;

- het Besluit beheer verpakkingen artikel 15d: verbod op gratis verstrekken kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik.

 

Het besluit moet op 3 juli 2021 in werking treden. Iedereen kan tot en met 9 augustus hier reageren op alle onderdelen van het ontwerp.