Cybersecurity Health Check voor middelgrote bedrijven

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-09-2018

Middelgrote bedrijven kunnen met cyberbeveiliging aan de slag met de nieuwe Cybersecurity Health Check. Het instrument kan ook gebruikt worden door accountants om het gesprek op dit onderwerp aan te gaan. Vier grote accountantsorganisaties hebben het instrument op verzoek van de Cyber Security Raad ontwikkeld.

 

Concrete handvatten

Het doel van de health check is om cyberkennis en ervaringen met een breder publiek te delen. De checklist biedt concrete handvatten aan organisaties om inzicht te krijgen in hun staat van cyberbeveiliging. Dat is essentieel. In de huidige digitale wereld is het immers niet de vraag of een organisatie te maken krijgt met een cyberincident, maar wanneer. Actie ondernemen om de kans op een incident te verkleinen, is daarom niet voldoende. Maatregelen om de aanval snel te detecteren en hier vlot op te reageren, zijn even belangrijk. Dit helpt namelijk om de impact van de aanval zo klein mogelijk te houden.

 

Accountants kunnen er een belangrijke bijdrage aan leveren om organisatie bewust te laten worden van digitale risico's. De accountant is immers wettelijk verplicht een oordeel te vellen over de betrouwbaarheid en de continuïteit van de informatie- en comunicatiesystemen in een organisatie. Voor hen biedt de health check handvatten om het gesprek over cybersecurity aan te gaan.

 

Vijf domeinen

De Cybersecurity Health Check bestaat uit de domeinen identificatie, bescherming, detectie, reactie en herstel. De check begint met het vaststellen van de digitale kroonjuwelen en gaat via het inventariseren van de risico's tot aan het inrichten van back-upvoorzieningen en een herstelplan om zo snel mogelijk weer up en running te zijn. Cyberbeveiliging is nu eenmaal geen eenmalige exercitie. De health check is dan ook niet alleen bedoeld om achterstallig onderhoud aan te pakken. Juist als organisaties regelmatig de check uitvoeren, kan hun beveiliging continu op hoog niveau blijven. Dat nodig is om Nederland een digitale voorsprong te geven.

 

Kijk hier voor de Cybersecurity Health Check.