Dean Leven Lang Leren onderzoekt vormen bijscholing

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-12-2018

Hoogleraar Wieger Bakker mag zich de komende tweeënhalf jaar Dean Lifelong Learning noemen aan de Universiteit Utrecht. De universiteit heeft al een projectgroep Leven Lang Leren.

 

Bakker, hoogleraar Kwaliteit en Innovatie van Maatschappijgericht Hoger Onderwijs bij Bestuur- & Organisatiewetenschap, wordt als nieuwe dean het boegbeeld van die groep. De idee is om de bestaande visie uit te werken en toe te passen. Hoe kan de universiteit mensen die zich op academisch niveau willen (bij)scholen aan zich binden?

 

Maatschappelijke taak

De universiteit ziet het als maatschappelijke taak om deze mensen geschikte cursussen te bieden om zich te blijven scholen. Uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt uit een Europees onderzoek dat een op de vijf Nederlanders van 25 jaar of ouder een vorm van scholing volgt, maar dat het in Nederland vaak gaat om korte cursussen. Bakker wil de komende jaren zorgen dat het programma Lifelong Learning beter aansluit bij de maatschappelijke behoefte.

 

"Je hebt verschillende vormen van een leven lang leren. Sommige mensen willen vooral bijscholing, maar voor andere professionals is het een manier om geïnspireerd te raken," zegt Bakker. Hij denkt bijvoorbeeld aan thema's als migratie, uitsluiting, klimaat, duurzaamheid of leiderschap en integriteit. Onderwerpen waar de universiteit sterk in is en waarvan het de vraag is wat zo'n thema betekent voor verschillende werkvelden. Daarnaast wil hij kijken naar mogelijkheden om op latere leeftijd een opleiding te volgen of hoe mensen vanuit hun interesse meer over een onderwerp kunnen leren.

 

Praktijk

Uit de ervaring denkt Bakker dat het verband tussen het reguliere onderwijs en het onderwijs voor alumni versterkt kan worden. "Ik merk zelf dat wij heel veel halen uit de leergangen die we voor professionals geven. Er komen praktijkvoorbeelden aan bod die je kunt gebruiken voor het reguliere onderwijs en het onderzoek, maar je kunt ook mensen vragen als gastspreker of als stageaanbieder."