EP stuurt aan op afschaffen onderscheid zomer- en wintertijd

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-04-2019

Het Europees Parlement (EP) heeft met een tweederdemeerderheid het wetsvoorstel van de Europese Commissie aangenomen om het onderscheid tussen zomer- en wintertijd af te schaffen. Het EP wil het tweejaarlijkse verzetten van de klok stoppen in 2021. Daarna beslissen lidstaten zelf of ze permanent de zomer- of wintertijd hanteren.

 

Interne markt

Uit een consultatie van de Europese Commissie bleek dat 84 procent van de stemmers ervoor is om de tijdsverandering af te schaffen. De huidige zomer- en verdeling tussen wintertijd is in 1980 aangenomen om de harmonisatie van de interne markt te versterken en energie te besparen.

Het wetsvoorstel om het onderscheid af te schaffen staat in juni op de agenda van de Raad van de EU. Individuele lidstaten beraden zich op dit moment op het voorstel.

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
Wij zijn er geen voorstander van om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Het besluit voor een standaardtijd ligt uiteindelijk bij de lidstaten, maar er bestaat een aanzienlijk risico dat er een lappendeken van tijdzones ontstaat. Een dergelijke lappendeken frustreert grensoverschrijdende activiteiten. Zo zullen de tijdverschillen bijvoorbeeld de aansluiting van (intercontinentale) vluchten verslechteren – geen goede zaak voor Nederland als luchtvaartknooppunt.

Lees meer over