Europees Parlement bespreekt Brexit en aanstelling Lagarde

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
23-09-2019

Tijdens de eerste plenaire sessies sinds het zomerreces heeft het Europees Parlement (EP) onder andere gesproken over een update over de huidige stand van zaken rondom Brexit en de formele aanstelling van Christine Lagarde als hoofd van de Europese Centrale Bank.

 

Brexit

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie waarschuwde het EP voor een reële kans op een no-deal Brexit op 31 oktober. Daarom zullen de gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk intensiveren. Juncker verzekerde: "I am willing to work day an night towards progress." Een ruime meerderheid van het EP stemde vóór de resolutie die een verdere verlenging van de Brexit-deadline mogelijk maakt. De Britse premier Johnson lijkt wel degelijk een transitiedeal na te streven, aldus Juncker.

 

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier is iets minder optimistisch. Europarlementariërs moeten volgens hem niet de illusie hebben dat er met het Verenigd Koninkrijk onderhandeld wordt. De Brexit-impasse is niet verholpen zolang de Britten geen alternatieve oplossing aandragen voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Het blijft tot het laatste moment onzeker wat er eind oktober gebeurt. Lees hier de Brexit-nieuwsbrief.

 

Nieuw hoofd ECB

De plenaire sessie bracht iets meer zekerheid voor Christine Lagarde en de eurozone. Het EP gaf namelijk een – niet bindend – advies om Lagarde te benoemen tot hoofd van de Europese Centrale Bank. Nu rest de Franse oud-topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds enkel nog goedkeuring van de Raad. Zodra de regeringsleiders in oktober met een kwalitatieve meerderheid instemmen met Lagardes benoeming, staat vast dat ze 31 oktober het stokje van Mario Draghi overneemt.