Europese Commissie publiceert Europese Klimaatwet

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-03-2020

De Europese Commissie wil in de wet vastleggen dat Europa als continent in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Daartoe presenteerde de Commissie onlangs de Europese Klimaatwet, die duidelijkheid moet bieden over het Europese klimaatbeleid op de lange termijn. Tegelijkertijd lanceerde de Commissie een consultatie waarin burgers, instellingen en bedrijven advies kunnen geven over de inhoud van het Europese Klimaatpact, dat later dit jaar wordt gepubliceerd.

 

Algemene doelstelling

De wet zegt alleen iets over de doelstellingen van Europa als geheel, niet die van individuele lidstaten. Dit betekent dat sommige landen achter mogen lopen in de groene transitie, zolang andere landen verder gaan dan de doelstellingen voorschrijven. In de praktijk betekent dit dat een land als Polen, dat nog sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen, meer tijd krijgt om de transitie door te voeren.

 

Tot 2030

Belangrijk voor het behalen van de doelstelling van 2050 zijn tussentijdse doelstellingen. De eerste daarvan moet voor 2030 zijn. De hoogte van dit doel bepaalt de Commissie echter pas later dit jaar, op basis van een impact assessment. Het verdere traject wil de Commissie kunnen bepalen met zogenoemde 'delegated acts'. De kritiek hierop is dat hiermee het risico ontstaat dat het proces niet rechtlijnig en voorspelbaar is, waardoor bedrijven met onverwachte doelstellingen te maken kunnen krijgen.

 

Nu het wetsvoorstel is gepubliceerd, buigen het Europees Parlement en de Raad zich erover. Zij moeten beide instemmen, wil het voorstel daadwerkelijk in de wet opgenomen worden.