Europese Commissie voorspelt kleinere maar stabiele economische groei

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-05-2019

De Europese Commissie voorspelt een lichte groei van de Europese economie. Tegelijkertijd waarschuwt zij voor de potentiële interne en externe gevaren die de economische groei kunnen bedreigen. Dat staat in de economische voorjaarsprognose van de Commissie.

 

Economische stabiliteit

Volgens de eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken Moscovici blijft de economische groei in alle lidstaten positief in 2019 en 2020, zelfs onder druk van de aanhoudende onzekerheid in de internationale handel. De groei zal voornamelijk voortkomen uit binnenlandse activiteiten. De Commissie voorziet verder dat het bruto binnenlands product van de EU dit jaar met 1,4 procent groeit. Ook verwacht zij dat de werkloosheid van de eurozone in 2020 verder daalt naar 7,3 procent (beneden het niveau van vóór de economische crisis in 2007). De inflatie voor de eurozone schat zij op een stabiel laag percentage van 1,4 procent voor 2019 en 2020, mede door de geringe stijging van energieprijzen en loongroei.

 

Risico's

De Europese Commissie maakt echter wel duidelijk dat deze kleine maar stabiele groei afhankelijk is van politieke stabiliteit binnen én buiten de EU. Zij waarschuwt daarom voor de risico's. Externe risico's zijn vooral de protectionistische maatregelingen die de internationale handel kunnen vermoeilijken. De interne risico's kunnen veroorzaakt worden door politieke instabiliteit, zoals een no-deal Brexit, die investeringen en handel laat teruglopen.

 

Bekijk hier de prognose.