Europese Commissie wil flink investeren in innovatie en technologie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-06-2018

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel gepresenteerd om investeringen in technologie-, innovatie-, onderzoek- en infrastructuurprogramma's de komende jaren flink te verhogen. Dit voorstel is onderdeel van het voorstel van de Commissie voor de nieuwe EU-begroting, het meerjarig financieel kader, voor de periode 2021-2027. Met dit voorstel wil de Europese Commissie een inhaalslag in digitalisering en innovatie in gang zetten.

 

Connecting Europe Facility

De Commissie wil ruim 42 miljard euro investeren in het Connecting Europe Facility-programma (CEF), dat de Europese infrastructuur voor vervoer, energie en digitale netwerken moet verbeteren. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het huidige budget. Deze investeringen zijn vooral bestemd voor duurzame projecten die moeten bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van het Parijsakkoord, zoals laadpalen voor elektrische auto's en uitbreiding van het Europese spoorwegennetwerk.

 

Ruimtevaart

Daarnaast wil de Commissie 16 miljard euro investeren in ruimtevaartprogramma's als Galileo, Egnos en Copernicus. Ook stelt de Commissie voor om 9,2 miljard euro te investeren in het Digitaal Europa-programma, waarmee zij kunstmatige intelligentie, datasystemen en cyberbeveiliging wil stimuleren Ook wil de Commissie dat ruim 15 miljard euro naar het Europees Investeringsfonds gaat, om zo te investeren in projecten die strategisch belangrijk zijn voor Europa.

 

Overeenstemming bereiken

In de komende week verschijnen er nog meer deelvoorstellen van de EU-begroting. Daarna wordt er tussen de lidstaten onderhandeld en moet er overeenstemming worden bereikt. Ook moet het Europees Parlement instemmen met de nieuwe begroting.

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
Wij houden de voorstellen en de onderhandelingen nauwlettend in de gaten.