Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken in voedselketen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-10-2018

Het Europees Parlement heeft een onderhandelingsmandaat goedgekeurd voor een nieuwe Europese richtlijn om oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen te bestrijden. Daardoor kan het Europees Parlement de onderhandelingen met het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie beginnen. Het beoogde doel van de Europese Commissie is om bepaalde toeleveranciers op de markt, zoals agrarische bedrijven, beter te beschermen tegen handelspraktijken van afnemers die als oneerlijk worden beschouwd.

 

Oneerlijke praktijken

Het richtlijnvoorstel maakt een onderscheid tussen twee handelspraktijken: praktijken die altijd als oneerlijk worden beschouwd en praktijken die oneerlijk worden op het moment dat ze toegepast worden zonder overeenstemming. Onder de eerste categorie vallen onder andere late betalingen door inkopers van bederfelijke goederen, annulering op korte termijn van bederfelijke goederen en met terugwerkende kracht veranderen van de leveringsovereenkomst. Onder de tweede categorie vallen het terugbrengen van voedselproducten aan de leverancier zonder overeenstemming, het bij de leverancier in rekening brengen van de kosten voor promotie en het bij de leverancier in rekening brengen van de marketing van producten door de koper.

 

Stappen

De onderhandelaar van het Europees Parlement, Paolo de Castro, heeft aangegeven dat hij de triloog vóór Kerstmis wil afronden. De eerste trilaterale onderhandelingen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie zijn al begonnen. Zodra overeenstemming is bereikt over de exacte bewoording van de richtlijn, moet deze nog officieel goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad.