Even kennismaken met… Marhijn Visser

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-09-2020

In de rubriek ‘Even kennismaken met…’ leren we de beleidssecretarissen van VNO-NCW en MKB-Nederland beter kennen. Wie zijn ze en wat doen ze? Deze week: Marhijn Visser van het team economie, ondernemerschap en internationaal.

 

Vijf jaar geleden maakte je de overstap van Genève naar Den Haag.

“In Genève was ik hoofd van de economische afdeling van de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties en de Wereldhandelsorganisatie. Een mooie functie, maar ik vond het tijd om ook eens buiten de overheid te kijken. Bij VNO-NCW en MKB-Nederland houd ik me bezig met handelspolitiek, export, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (imvo) en geopolitiek.”

 

Naar welke lobby gaat nu je aandacht uit?

“Het draagvlak voor handels- en investeringsakkoorden is de laatste jaren wat afgebrokkeld. Kijk bijvoorbeeld naar alle kritiek op TTIP en CETA, de twee trans-Atlantische handelsakkoorden. Wij willen dit soort akkoorden positief onder de aandacht brengen. Dat doen we door het belang ervan voor Nederland en de Nederlandse economie te benadrukken. Zo lanceren we binnenkort een publiekscampagne over internationaal ondernemen. Veel mensen weten niet dat 34 procent van ons nationaal inkomen uit de export komt. En zonder handels- en investeringsakkoorden wordt dat een stuk lastiger.”

 

En verder?

“Zowel in de nationale als in de Europese politiek gaan stemmen op om wetgeving te maken voor imvo. De Europese Commissie heeft aangekondigd met een voorstel te komen. Ons standpunt is dat áls er wetgeving moet komen, dit het beste op Europees niveau kan gebeuren. Op die manier creëren we een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven. Overigens is Nederland uniek in zijn aanpak met vrijwillige imvo-convenanten, waarbij bedrijven, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties samen aan de slag gaan om misstanden in wereldwijde handels- en productieketens te voorkomen.”

 

Leuk werk?

“Zeker, het is heel divers. Ik heb te maken met allerlei soorten ondernemingen: van multinationals tot landbouwbedrijven en van industrie tot detailhandel. Tussen hen en de overheid ben ik een verbindende schakel. Omdat ik zelf lang bij de overheid heb gewerkt, weet ik wel zo’n beetje hoe die wereld in elkaar steekt.

Onze deur staat altijd open voor leden die vragen hebben over internationaal ondernemen en alle aanverwante zaken. Verder zijn we op zoek naar goede praktijkvoorbeelden uit het bedrijfsleven. In de politiek en pers krijgen negatieve voorbeelden vaak veel aandacht, dus het is belangrijk om daar de verhalen van koplopers tegenover te stellen.”