Fietsroutes en fietsstalplekken voor doorfietsend Nederland

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-11-2018

Provincies, vervoersregio's en gemeenten investeren samen met staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) 345 miljoen euro in extra snelle fietsroutes en meer plekken om een fiets na de rit neer te zetten. Dat schrijft Van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Zij wil samen met provincies en gemeenten nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets naar het werk krijgen.

 

Wapen tegen drukte

"De fiets is Nederlands geheime wapen tegen drukte op de weg. Hij is snel, schoon en gezond", aldus Van Veldhoven. Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken gaat per fiets. Van alle fietskilometers is ruim een derde in vrije tijd en een kwart voor werk. In Nederland is meer dan de helft van de autoritten korter dan 7,5 kilometer en van alle werknemers woont meer dan de helft binnen 15 kilometer van het werk. Deze mensen wil Van Veldhoven op de fiets zien te krijgen. Dit voorjaar wil zij daarvoor van start met de Nationale Fietsagenda 2.0.

 

Doortraproutes

Vijftien fietsroutes worden aangepast of nieuw aangelegd. Hierop kunnen fietsers dan soepel bij kruisingen, stoplichten of andere obstakels grote afstanden doortrappen. Deze zogenaamde snelfietsroutes zijn doorgaans ook breder en sneller dan normale fietspaden. Het geld komt onder meer ten goede aan de routes Breda – Tilburg, Amersfoort – Utrecht en Assen – Groningen.

 

Extra stalplekken

"We proberen de combinatie van fiets en openbaar vervoer zo aantrekkelijk mogelijk te maken", zegt gedeputeerde Floor Vermeulen, ambassadeur fietsvoorzieningen. "Met name voor forensen kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn. Dan moeten de faciliteiten wel in orde zijn. Je moet bijvoorbeeld makkelijk je fiets kunnen stallen." Daarom komen er vier nieuwe fietsstallingen bij station Amsterdam Centraal, station Amsterdam Bijlmer Arena, station Heerlen en station Rotterdam Alexander. Met de uitbreiding komen er in totaal zo'n 25.000 plekken bij. Ook in Zuid-Holland worden nieuwe fietsparkeerplekken gerealiseerd.

 

Werkgeversaanpak fiets

Samen met elf werkgevers wil Van Veldhoven meer mensen op de fiets naar het werk laten gaan. Een van die elf is het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dat maakte onlangs bekend dat de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland binnen drie jaar 10 procent van hun medewerkers uit de auto op de fiets naar het werk willen hebben. Op dit moment komen ongeveer 30.000 medewerkers van deze ziekenhuizen met de auto naar het werk.