Gemeenten mogen vuurwerk oudjaar 2019 verbieden

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-11-2018

Gemeenten kunnen voor de jaarwisseling van volgend jaar zelf besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Ze zijn zelf het beste in staat om te bepalen of de overlast rond oud en nieuw zo groot is dat een verbod verstandig is, zegt minister Grapperhaus  van Justitie en Veiligheid.

 

Gemeenteraden kunnen nu al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar het is lastig om de hele gemeente uit te roepen tot vuurwerkvrije zone.

 

Schade en agressie

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten jaarlijks met verwondingen naar de spoedeisende hulp. Het volksvermaak is ook verantwoordelijk voor veel schade en agressie tegen hulpverleners. De politie zou knalvuurwerk en vuurpijlen het liefst verboden zien.

 

Geen landelijk verbod

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde eind vorig jaar een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren. Dat zou 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' moeten doorbreken. Een landelijk verbod gaat de regering echter te ver. Onder andere regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen. De ChristenUnie pleitte er wel voor.

 

Complexe situatie

Of gemeenten blij zijn met dit compromis is nog de vraag. De Vereniging Nederlandse Gemeenten gaf afgelopen zomer aan weinig in verboden op lokaal niveau te zien. Het vuurwerkverbod overlaten aan gemeenten leidt tot een complexe en onoverzichtelijke situatie meent de VNG. Bovendien krijg je te maken met ‘vuurwerktoerisme.'

 

Komende jaarwisseling

Komende jaarwisseling moeten gemeenten het nog doen met vuurwerkvrije zones. Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) streven ernaar de regels vóór de volgende oud en nieuw aan te passen.