Gemiste oproep van een +53-nummer? Bel niet terug!

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-03-2018

De Fraudehelpdesk ontvangt regelmatig klachten over onverwacht torenhoge telefoonrekeningen. Meestal blijkt bij navraag dat in die maand een gemiste oproep van een buitenlands nummer is teruggebeld. Het leek daarbij dat de beller niemand aan de lijn kreeg, toch waren er hoge kosten gemaakt. De terugbellers waren slachtoffer van zogeheten wangirifraude.

 

‘Wangiri’ is Japans en betekent ‘één keer overgaan en stoppen’. Bij wangiri-fraude wordt er gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. De telefoon gaat maar kort over, waardoor het onmogelijk is op tijd op te nemen. Oplichters zijn er op uit teruggebeld te worden om zo veel geld buit te maken.

 

Hoe werkt wangiri-fraude?

Bij wangiri-fraude wordt er gebeld door een buitenlands telefoonnummer. Vaak zijn dit telefoonnummers die beginnen met +21 of +22. Vaak zijn het telefoonnummers uit Afrika, waar oplichters peperdure servicenummers in gebruik hebben. Daar is de laatste tijd +53 (Cuba) bijgekomen De telefoon gaat slechts één of twee keer over, waarna wordt opgehangen. Uit klantgerichtheid of nieuwsgierigheid belt het slachtoffer terug.

Het lijkt erop dat er niet wordt opgenomen, maar in werkelijkheid is er allang verbinding. Het slachtoffer hoort een bandje met de kiestoon, zodat het net lijkt alsof er niet wordt opgenomen. Ondertussen loopt de teller door. 

Advies van MKB-Nederland en VNO-NCW:
Bel alleen nummers van bekende buitenlandse klanten terug. Gaat de telefoon maar één keer over en is het nummer onbekend? Bel dan niet terug. En deel dit advies met medewerkers!

Lees meer over