Genomineerden Joke Smitprijs 2019 bekend

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-12-2019

Seksuologe Ellen Laan, oprichtster van Single Supermom Eva Yoo Ri Brussaard of voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer: één van deze drie genomineerden krijgt woensdag 11 december de Joke Smit oeuvreprijs uitgereikt. De prijs gaat iedere twee jaar naar een persoon of organisatie die zich inzet op het gebied van vrouwenemancipatie. De winnaar van de oeuvreprijs ontvangt een kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro.

 

Joke Smit

De prijs is vernoemd naar feministe, politica en journaliste Joke Smit (1933 - 1981). Met haar artikel 'Het onbehagen bij de vrouw' (1967) gaf ze 52 jaar geleden het startsein voor de tweede feministische golf in Nederland. Naast de oeuvreprijs is er ook een aanmoedigingsprijs, waarvoor drie kandidaten zijn.

 

Genomineerden oeuvreprijs

Ellen Laan is seksuologe en is een pionier in haar vakgebied. Zij is door de jury genomineerd omdat ze taboes op de vrouwelijke seksualiteit doorbreekt en bespreekbaar maakt. Dit alles doet zij op een zeer toegankelijke manier.

 

Eva Yoo Brussaard zet zich met haar stichting Single Supermom in voor alleenstaande moeders. Volgens de jury heeft Eva Yoo Brussaard met haar tomeloze inzet een groep vrouwen die eerder niet zo zichtbaar was, een duidelijke stem gegeven.

 

Tot slot nomineert de jury nomineert Mariëtte Hamer vanwege haar jarenlange inzet voor vrouwen. Onder andere als Tweede Kamerlid heeft zij met verschillende regelingen gezorgd voor meer financiële onafhankelijkheid van vrouwen.

 

Aanmoedigingsprijs

Voor de aanmoedigingsprijs komen personen of initiatieven in aanmerking die zich hebben ingezet om de positie van vrouwen in Nederland te verbeteren. De aanmoedigingsprijs is een publieksprijs en wordt bepaald door een online verkiezing. De drie kandidaten met de meeste stemmen zijn kunsthistorica Cathelijne Blok met haar feministisch kunstplatform 'The TittyMag', podcastmakers Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen ('DAMN, HONEY') en Rocky Hehakaija, het eerste en enige vrouwelijke lid van de Street Legends, het beste straatvoetbalteam ter wereld.

Lees meer over