Griffierechten voor kleinere vorderingen gaan omlaag

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-08-2019

De griffierechten voor civiele zaken met vorderingen tussen 500 en 5000 euro gaan omlaag. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) dat in consultatie is gegaan. Nu betalen ondernemers voor een vordering van net boven de 500 euro nog 486 euro aan griffierechten. Dat wordt straks 306 euro of, als de ondernemer geen rechtspersoon is, 204 euro.

 

Meer categorieën

Door meer categorieën in het griffierechtenstelsel te introduceren, kunnen de tarieven voor de lagere vorderingen dalen en komt de hoogte van het griffierecht beter in verhouding te staan tot de hoogte van de vordering. Daarmee komt de minister tegemoet aan de bezwaren van onder andere het midden- en kleinbedrijf en van de deurwaarders. De huidige tarieven zouden de toegang tot de rechter te veel kunnen belemmeren.

 

Ook wil Dekker particulieren tegemoetkomen die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld in de proceskosten. Doorgaans moeten zij dan het hogere griffierecht vergoeden dat het bedrijf (de rechtspersoon) heeft moeten betalen. Dit klemt vooral bij relatief lage geldvorderingen.

 

Budgetneutraal

De wijzigingen in de tarieven moeten budgetneutraal worden uitgevoerd. Dit betekent dat tegenover de verlaging van de tarieven voor vorderingen tot 5000 euro staat dat het griffierecht voor grotere vorderingen omhooggaat. Voor de vorderingen tot 500 euro blijven de griffierechten ongewijzigd.

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
De verhouding van griffierechten tot de uitstaande vordering is soms ver te zoeken. Dit zet schuldenaars aan tot berekenend gedrag. Met het wetsvoorstel komt dan ook een langgekoesterde wens uit; wij voeren al jaren een lobby om de griffierechten voor vorderingen tussen de 500 en 5000 te verlagen. Met het wetsvoorstel brengt minister Dekker de griffierechten voor kleinere vorderingen beter met elkaar in verhouding. Daarmee wordt het voor de ondernemer weer betaalbaar om achter een betaling aan te gaan.