Grootste aantal nieuwe bedrijven sinds 2009

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-02-2018

In 2017 kwamen er per saldo ruim 73 duizend bedrijven bij, het hoogste aantal sinds 2009. Managementadviesbureaus vormen nog altijd de grootste groep onder de startende bedrijven, maar stoppen ook het vaakst. In de onderwijssector en de detailhandel neemt het aantal starters het meest toe. Dit meldt het CBS.

 

Bijna 170 duizend nieuwe bedrijven zijn gestart vorig jaar, waarvan het merendeel (94 procent) een eenmanszaak is. Er stopten ook ruim 95 duizend bedrijven, het kleinste aantal sinds 2008. De meeste starters hadden een managementadviesbureau, maar ook in de onderwijssector zijn er veel nieuwe bedrijfjes bijgekomen, zoals het sportonderwijs of studiebegeleiding. De detailhandel laat ook een sterke stijging zien, met name door het aantal nieuwe webwinkels. Andere stijgers zijn de kunstsector, de ambulante gezondheidszorg (met name paramedische praktijken).

 

Managementadviesbureaus vaakst opgeheven

Ondernemers starten niet alleen het vaakst met een managementadviesbureau, ze stoppen er ook het vaakst mee. Ook webwinkels en financiële holdings staken hun activiteiten vaak (plaats twee en drie).

 

De procentuele toename van starters is het grootst onder installatiebedrijven van industriële machines en in de drankenindustrie: vooral bierbrouwerijen.

Lees meer over