Handelsakkoord EU-Singapore is in werking getreden

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-11-2019

Het handelsakkoord tussen de EU en Singapore is op 21 november in werking getreden. Dit is het eerste EU-handelsakkoord met een land in Zuidoost-Azië.

 

Singapore schaft vanaf nu alle invoerrechten op EU-producten af. Ook schaft de EU invoerrechten op veel producten uit Singapore af. Verder worden technische en non‑tarifaire handelsbelemmeringen weggenomen in verschillende sectoren, waaronder elektronische apparaten, farmaceutica, medische apparatuur en hernieuwbare energie. Ook creëert het akkoord kansen voor Europese dienstverleners, vooral voor maritieme, juridische en telecomdiensten.

 

Invoer

Om bij invoer van goederen uit Singapore te profiteren van een preferentieel tarief, moet de exporteur aantonen dat de preferentiële oorsprong van de in te voeren goederen Singapore is. Dit kan alleen door een oorsprongsverklaring in een voorgeschreven format, die de exporteur heeft gesteld op een factuur of handelsdocument. Om oorsprongsverklaringen op te stellen, moeten exporteurs in Singapore gebruikmaken van het 'Unique Entity Number'.

 

Uitvoer

Voor zendingen met minder dan 6000 euro aan oorsprongsgoederen mogen exporteurs in de EU zelf een oorsprongsverklaring afgeven. Voor zendingen daarboven moet u in het bezit zijn van een vergunning Toegelaten Exporteur (TE). Als u al een vergunningnummer TE heeft, dan hoeft u deze niet nogmaals aan te vragen.

 

Oorsprongsverklaring

In het oorsprongsprotocol bij het handelsakkoord met Singapore staat nadere informatie over de oorsprongsverklaring. De douane publiceert binnenkort ook een mededeling over het vrijhandelsverdrag met Singapore, waarin meer informatie staat over de specifieke voorwaarden die gelden.

 

Database en handelsbelemmeringen

Informatie over de invoerrechten die gelden onder het handelsakkoord van de EU met Singapore, en overige import- en exporteisen, vindt u in de Market Access Database van de Europese Commissie. Via het meldpunt Handelsbelemmeringen kunt u het ministerie van Buitenlandse Zaken benaderen om handelsbelemmeringen te melden, in welk land dan ook.