Helft van getroffenen komt niet in actie na cybercrime

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-10-2018

Nederlanders maken zich nog steeds zorgen om hun online veiligheid thuis. De mate van deze bezorgdheid is stabiel gebleven ten opzichte van vorig jaar. Men schat de kans om zélf slachtoffer van cybercriminaliteit te worden, echter laag in. Eenmaal geconfronteerd met een vorm van cybercriminaliteit wordt er ook maar mondjesmaat actie ondernomen. Dit en meer blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018, een trendonderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de campagne Alert Online.

 

Onterecht onbezorgd

Meer dan een kwart van de Nederlanders denkt weinig gevaar te lopen thuis. Dat deze relatieve onbezorgdheid niet terecht is, blijkt uit het feit dat 74 procent van de Nederlanders thuis wel eens te maken heeft gehad met een vorm van cybercrime. De meest voorkomende vormen zijn een poging tot phishing (hengelen naar gegevens), benaderd worden met een socialmediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken, een zakelijke uitnodiging ontvangen via sociale media en malware (schadelijke software). Een (foute) hyperlink of bijlage in een e-mail openen, bestanden op internet downloaden en openbare computer gebruiken worden gezien als de grootste risico's.

 

Niet voldoende maatregelen

Nederlanders zijn tamelijk hardleers om maatregelen te nemen om zichzelf online te beveiligen. De helft van de getroffen Nederlanders geeft aan helemaal niets te hebben gedaan nadat ze thuis zijn getroffen door cybercriminaliteit. De drie meest populaire beveiligingshandelingen die men onderneemt zijn antivirussoftware installeren, wachtwoorden complexer maken en websites controleren op het https-adres. Bijna vier op de tien Nederlanders willen hun online veiligheid niet verbeteren, hoewel bijna driekwart zichzelf hier wel verantwoordelijk voor acht.

 

Nieuwe cybergevaren

Erik Jan Koedijk, voorzitter van de Raad van Advies van Alert Online: "Er liggen veel nieuwe vormen van cybercriminaliteit op de loer. Denk aan de steeds populairder wordende apparaten en apps die via internet met elkaar communiceren, zoals smart tv's, slimme lampen, camera's en thermostaten. Er zijn nog veel gaten in de beveiliging hiervan doordat deze apparaten vaak nog de makkelijk te raden wachtwoorden vanuit de fabriek hebben. De wachtwoorden zijn niet uniek en je vindt ze vaak op het internet terug. Uit ons onderzoek blijkt dat nog niet eens de helft van de Nederlanders zo'n wachtwoord aanpast."

 

Maand van de cyberveiligheid

Het cybersecuritybewustzijn verbeteren, staat centraal tijdens de Europese Maand van de cyberveiligheid. Op 15 oktober start een voorlichtingscampagne om Nederlanders te wijzen op de risico's in hun online handelen en hoe zij internetcriminaliteit kunnen voorkomen.

 

Bekijk de infographic van het Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018.

Bekijk tips om je te helpen beschermen tegen cybergevaren.