Innovatieve bedrijven halen 1,2 miljard euro voordeel uit WBSO-regeling

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-06-2020

Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven, waarvan 97 procent midden- en kleinbedrijf (mkb), haalden afgelopen jaar een voordeel van totaal 1,2 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Via deze regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten. Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2019 van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken (EZK).

 

"Hoewel dit een onzekere tijd is en ondernemers het zwaar hebben, ben ik ook optimistisch over onze toekomst", schrijft Keijzer. "Nederlandse ondernemers zijn ondernemers van wereldformaat. Ook het afgelopen jaar kwam Nederland weer heel sterk uit alle internationale ondernemers- en innovatieranglijsten. Gelukkig, want we hebben deze innovatieve ondernemers hard nodig. Niet alleen omdat zij de banen van morgen creëren, maar ook omdat zij werken aan essentiële oplossingen en innovaties."

 

Bruggen

Eén van de bedrijven die succesvol gebruikmaakt van de WBSO-regeling, is FiberCore Europe. Het bedrijf maakt composiet: kunststof versterkt met vezels. Dit materiaal is lichter dan beton en sterker dan staal. Door een nieuw dragend dek van composiet aan te brengen heeft FiberCore inmiddels de levensduur van zo'n duizend bruggen verlengd. Met steun van de WBSO doet het bedrijf nu onderzoek naar het automatiseren van de productie en de toepassing van gerecyclede en biobased materialen in bruggen.

 

Dwarslaesie

GTX medical werkt met hulp van de WBSO en het Innovatiekrediet aan een implantaat dat het mogelijk maakt om na een dwarslaesie weer te kunnen lopen. Aangestuurd door een soort pacemaker reactiveert het implantaat de loopzenuwen. De resultaten van de eerste klinische onderzoeken zijn spectaculair: door het implantaat en de maandenlange training kregen deze dwarslaesiepatiënten de controle over hun loopspieren terug en konden ze zich weer voortbewegen met krukken en looprekken.

 

Kijk hier voor de volledige WBSO-jaarrapportage. Meer informatie over de WBSO is te vinden via www.rvo.nl/wbso.