Jongeren met startkwalificatie presteren beter op arbeidsmarkt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-02-2018

Jongeren met een startkwalificatie (een diploma op minimaal mbo2-, havo- of vwo-niveau) doen het beduidend beter op de arbeidsmarkt dan degenen zonder startkwalificatie. Dit blijkt uit een studie van het Centraal Planbureau.

 

Deze conclusie geldt voor hen op alle onderzochte arbeidsmarktuitkomsten: werk, economische zelfstandigheid, baanzekerheid (vaker een vast contract) en werkzekerheid (meer tijd werkend doorgebracht na afstuderen).

 

Economisch zelfstandig

230.000 jongeren zijn gedurende negen jaar gevolgd in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Hieruit blijkt dat degenen met een mbo2-diploma anderhalf keer zo vaak een baan hebben als jongeren met een lager (of geen) diploma. Ze zijn ook vaker economisch zelfstandig en verdienen daarmee vaker een maandloon boven bijstandsniveau.

 

Jongeren met diploma's boven startkwalificatieniveau - zoals mbo3, mbo4 en hoger onderwijs - doen het nog beter op de arbeidsmarkt.

 

De studie geeft daarnaast inzicht in de uitval in mbo2 en mbo3. Jongeren blijken minder vaak uit te vallen dan gedacht. Zo blijkt 10 procent van de jongeren die zich inschrijven voor mbo3, weliswaar geen mbo3-diploma te halen, maar uiteindelijk wel een hoger diploma, meestal mbo4. Ook schrijft bijna 20 procent van de mbo2-leerlingen die uiteindelijk wel een diploma halen, zich tussentijds een jaar of langer uit het onderwijs uit, waarna ze zich toch weer inschrijven en het diploma alsnog halen.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn niet verrast door deze uitkomst. Het is evident dat je met een diploma betere kansen hebt op een (goede) baan dan zonder.