Kabinet benoemt Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber tot Nationale Iconen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
30-09-2019

Een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes, oneindig hergebruiken van plastic PET-afval en een satellietnetwerk waardoor het Internet de Dingen overal ter wereld te gebruiken is. Die innovaties van Inreda Diabetic (kunstalvleesklier), Ioniqa (PET-upcycling) en Hiber (satellietnetwerk HiberBand) zijn door het kabinet benoemd tot Nationale Iconen. De drie winnaars werden door staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken bekendgemaakt.

 

Visitekaartjes

"Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, hergebruik van materialen en digitalisering", zei Keijzer. "Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto global challenges, Dutch solutions. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen." Het kabinet helpt de drie Nationale Iconen de komende drie jaar om hun ambities waar te maken.

 

Kunstalvleesklier

Inreda Diabetic is opgericht door diabetespatiënt Robin Koops, die de kunstalvleesklier ontwikkelde en op zichzelf testte. Hij gebruikt het apparaat nu al maanden met goede resultaten. Ook de interniste-endocrinologe Arianne van Bon testte het apparaat bij haar patiënten, van wie de bloedsuikerwaarden verbeterden en de klachten verminderden. De kunstalvleesklier neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. De patiënt hoeft niet meer zelf te meten en na te denken over hoeveel en wanneer te spuiten.

 

PET-hergebruik

Ioniqa Technologies is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en gespecialiseerd in het creëren van waarde uit PET-afval. Deze technologie kan 25 procent van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Dat gebeurt ook nog op een energiezuinige manier, met een CO₂-voetafdruk die 75 procent lager is dan bij PET uit olie. Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen; prijzen zijn daardoor relatief laag en stabiel. Het product biedt Nederland de kans om een bredere leiderschapspositie te ontwikkelen bij PET-recycling. Ook zijn er mogelijkheden om het (Europese) plastic afvalscheidingsproces te verbeteren.

 

Satelietnetwerk

Hiber lanceerde vorig jaar twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Daar waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van 10 procent, bereikt Hiberband momenteel eens per dag ook de rest van de wereld. Het netwerk is betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie. Daardoor zijn tal van maatschappelijke toepassingen mogelijk, zoals een grondwatersensor uitlezen, waardoor boeren beter kunnen irrigeren, oogsten en bemesten. Ook in de logistieke markt liggen volop kansen voor het bedrijf.

 

Meer informatie over de tien finalisten is te vinden via www.nationaleiconen.nl.

Lees meer over