Kabinet: einde aan gaswinning in Groningen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-04-2018

De gaswinning uit het Groningenveld wordt volledig beëindigd. Alleen door de oorzaak van het aardbevingsrisico weg te nemen, kunnen de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Groningen worden gegarandeerd. Het kabinet neemt daarom maatregelen om de gaswinning zo snel mogelijk geheel af te bouwen. Dat staat in een brief van minister Wiebes van Economische Zaken, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

 

Uiterlijk per oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder, daalt de gaswinning tot onder het niveau van 12 miljard normaal kubieke meter (Nm3). Afhankelijk van het effect van de maatregelen daalt de winning vanaf oktober 2022 naar 7,5 miljard Nm3 en mogelijk fors minder. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul.

 

Veiligheid

De gevolgen van de gaswinning zijn volgens het kabinet maatschappelijk niet langer aanvaardbaar. De aardbevingen veroorzaken schade aan huizen en gebouwen en zorgen voor onzekerheid bij bewoners. Bovendien heeft de versterkingsoperatie grote gevolgen voor het aangezicht van de provincie. Een voortdurende gaswinning, geflankeerd door een massale schadevergoedings-, herstel- en versterkingsoperatie, is volgens het kabinet dan ook geen houdbare situatie.

 

Maatregelen afbouw

Het beëindigen van de gaswinning vraagt om een reeks ingrijpende maatregelen. Zo wordt voor 500 miljoen euro een nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek gebouwd waarmee hoogcalorisch gas kan worden omgezet in laagcalorisch gas. Vanaf oktober 2022 levert deze installatie jaarlijks een besparing op van 7 miljard Nm3 gas uit het Groningenveld. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid om meer stikstof in te kopen voor bestaande installaties.

 

Ook Nederlandse huishoudens zullen eraan moeten bijdragen om de gaswinning terug te dringen. Zo worden de investeringen in onder andere de stikstofinstallatie in Zuidbroek doorberekend in de transportkosten. Ook de ombouw van bestaande woningen naar aardgasvrij, zoals aangekondigd in het regeerakkoord, zal de komende jaren leiden tot een lagere vraag naar Groningengas. Verder heeft het kabinet de deelnemers aan het klimaatakkoord gevraagd om voorstellen voor een snelle uitfasering van de cv-ketel. Ook wil het kabinet samen met de witgoedbranche stimuleren dat particulieren omschakelen van gaskookplaten en gasovens naar elektrische toestellen.