Kabinet investeert 300 miljoen euro in klimaat

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-03-2018

Het kabinet investeert dit jaar 300 miljoen euro in een reeks maatregelen die de CO2-uitstoot in Nederland moeten terugdringen. Het gaat om projecten om bestaande woonwijken aardgasvrij te maken, om geothermie en om CO2-vermindering in de landbouw en industrie.

 

Klimaatakkoord

Het kabinet stelt tot en met 2030 jaarlijks 300 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die bijdragen aan de ambitie om de CO2-uitstoot in Nederland met 49 procent te verminderen in 2030. De ministerraad heeft nu de investeringen voor dit jaar vastgesteld. Vanaf volgend jaar zal het investeringsbudget worden gebruikt voor maatregelen uit het klimaatakkoord.

 

Aardgasvrij

Dit jaar investeert het kabinet 90 miljoen euro in de start van een programma om bestaande woonwijken aardgasvrij te maken. Het gaat onder andere om een aantal wijken in Groningen. De ervaringen met de eerste woonwijken kunnen weer worden ingezet, zodat in 2021 jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen in Nederland van het aardgas kunnen worden afgesloten.

 

Innovaties

Het kabinet maakt ook ruim 30 miljoen euro vrij voor innovaties die bijdragen aan CO2-reductie in de glastuinbouw en het terugdringen van uitstoot in de veehouderij. In de transportsector wordt 15 miljoen euro geïnvesteerd in de introductie van bussen, trucks en bedrijfswagens die op waterstof rijden. Ook worden er zeven waterstoftankstations gebouwd. Verder komt er geld beschikbaar voor proeven met klimaatneutraal, circulair inkopen door de overheid. In totaal gaat 12 miljoen euro naar de circulaire economie.