Kabinet wil jaarlijkse huurverhoging vrije sector maximeren

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-05-2020

De woningmarkt moet toegankelijker worden voor starters en mensen met een middeninkomen. Daarom wil minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) de jaarlijkse huurverhogingen voor de vrije sector aan een maximum binden, een opkoopbescherming invoeren en het mogelijk maken om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Juist nu is het belangrijk dat iedereen prettig en betaalbaar kan wonen, verklaart de minister.

 

Maximering jaarlijkse huurverhoging

De jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd op inflatie plus 2,5 procent. De maximale jaarlijkse stijging van de huur wordt hiermee gelijkgetrokken met huurders van een sociale huurwoning. Deze maximering zorgt ervoor dat ook huurders in de vrije sector weten waar zij aan toe zijn en niet onverwacht te maken krijgen met huurverhogingen.

 

Opkoopbescherming

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om een opkoopbescherming in te voeren. Dit moet voorkomen dat betaalbare koopwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen worden opgekocht door beleggers voor de verhuur. Ook moet het voorkomen dat de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan doordat alle koopwoningen worden opgekocht. Aankoop voor verhuur is echter niet altijd ongewenst en moet in specifieke gevallen mogelijk blijven, bijvoorbeeld als het gaat om een woning die wordt verhuurd in het middensegment. De gemeente moet zo'n geval de mogelijkheid hebben om een vergunning af te geven om verhuur wel mogelijk te maken.

 

Tijdelijke huurcontracten

De mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te verlengen wordt verbeterd. Een regulier tijdelijk contract kan nu eenmalig worden afgesloten. Er wordt gekeken of het mogelijk is om te verlengen met één of twee jaar tot een maximumperiode van drie jaar. Zo kan een verhuurder meer maatwerk aanbieden en hebben huurders meer flexibiliteit.

Lees meer over