Kabinet zoekt nieuwe Nationale Iconen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-10-2018

Wat zijn Nederlandse topinnovaties die wereldwijde problemen oplossen én bijdragen aan onze economie? Hoe houden we de zorg van de toekomst betaalbaar, hoe gaan we slim met digitalisering om of hoe kunnen we duurzaam en energiezuinig produceren? Het kabinet gaat voor het antwoord op deze vragen voor de derde keer op zoek naar baanbrekende innovaties waar Nederland de wereld mee kan veranderen. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) gaf het startsein voor de verkiezing van nieuwe Nationale Iconen.

 

Eerdere Iconen

"Nederland is in binnen- en buitenland bekend vanwege alle creatieve ondernemers. Zij ontwikkelen innovatieve producten en diensten die dagelijkse problemen oplossen. Constant werken aan nieuwe innovaties is de basis van onze groeiende economie", zegt Keijzer. Bij de vorige editie werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon. In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, quantumtechnologie, hybride aardappels en de oplosbare naald Bioneedle.

 

De jury maakt haar voordracht aan het kabinet in september 2019 bekend. Meer informatie over de huidige Nationale Iconen en de aanmelding voor de nieuwe verkiezing is te vinden op www.nationaleiconen.nl.

Lees meer over