Kadaster gaat Digitaal Stelsel Omgevingswet beheren

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-04-2019

De Dienst voor het kadaster en de openbare registers wordt de beheerder van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV), het deel van het digitaal stelsel waar overheden gebruik van maken. De Dienst krijgt daarvoor het uitsluitend recht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK).

 

Digitaal Stelsel Omgevingswet

Het DSO is de opvolger van de huidige digitale voorzieningen in de leefomgeving, zoals het Omgevingsloket Online, Ruimtelijke Plannen.nl en het Activiteiten Internet Module. Het bestaat uit verschillende onderdelen die stuk voor stuk in elkaar grijpen. Gebruikers kunnen via het Omgevingsloket checken of een initiatief vergunning- of meldingplichtig is en kunnen de aanvraag daarna direct indienen.

 

Deze vergunningcheck is een vraag-en-antwoordspel, gebaseerd op de achterliggende juridische regels. De vragen zijn gebaseerd op een combinatie van diverse bestuurslagen, omdat de regels, afhankelijk van het initiatief, zowel rijksregels als lokale regels (gemeente, waterschap, provincie) kunnen zijn. Het loket levert de vergunningaanvraag of melding die via het landelijke Omgevingsloket binnenkomt bij de juiste overheidspartijen af.

 

Strategisch beheerder

Het ministerie van BZK is de strategisch beheerder voor DSO-LV en daarmee opdrachtgever van de tactische beheerorganisatie namens interbestuurlijke partners. De operationele beheerpartijen houden de voorzieningen in stand en beheren de diverse digitale omgevingen.

Lees meer over