Langer steun aan lokale media

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-05-2020

Het kabinet trekt nog eens 24 miljoen euro uit om lokale media te hulp die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn geraakt te ondersteunen. Dit moet ervoor zorgen dat mensen in deze tijd gebruik kunnen blijven maken van onafhankelijke en betrouwbare informatie uit hun omgeving.

 

Steunfonds voor lokale media

Omdat lokale media hun advertentie-inkomsten de afgelopen tijd fors zagen teruglopen, riep minister Slob van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur begin april het Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening in het leven. Daarvan werden 181 lokale publieke omroepen en 410 huis-aan-huiskranten voor drie maanden geholpen. Het geld dat met de eerste ronde nog niet was opgemaakt, zo’n 1,6 miljoen euro, wordt momenteel ingezet om ook andere lokale media te ondersteunen, zoals lokale nieuwswebsites.

 

Verlenging Steunfonds

Het steunfonds wordt nu verlengd. Lokale publieke omroepen, huis-aan-huiskranten die tenminste negen keer per jaar verschijnen en lokale betaalde nieuwsbladen kunnen hier in ieder geval aanspraak op maken. Het streven is dat zij zich vanaf 15 juni weer kunnen melden bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek die het steunfonds uitvoert. Specifieke voorwaarden worden nu nog verder uitgewerkt.

 

Impuls aan lokale journalistiek

Daarnaast komt er op korte termijn vanuit de Stichting Regionale Publieke Omroep 2 miljoen euro beschikbaar om de lokale journalistiek een impuls te geven en gaat de minister coulanter om met diverse deadlines, zoals voor het indienen van het jaarverslag 2019.