'Leveranciers draaien op voor groei supermarktketens'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-04-2018

Nederlandse supermarktketens betalen hun leveranciers twee tot vier keer trager dan zeven jaar geleden. Het Financieele Dagblad concludeert dit na onderzoek in openbare jaarverslagen. De berichtgeving onderstreept de noodzaak van Betaalme.nu, waar MKB-Nederland nauw mee samenwerkt.

 

Betaaltermijnen

Door de oprekking van de betalingstermijn moeten leveranciers twintig tot dertig dagen langer op hun geld wachten. De betaaltermijnen variëren van circa dertig tot ruim over de zestig dagen. Leveranciers stellen dat de ketens met dat geld overnames en de introductie van nieuwe formules betalen.

 

Rem op groei

Initiatiefnemer van Betaalme.nu Joost van den Hondel: "Wanneer supermarktketens hun machtspositie als grote inkopers misbruiken door lange betaaltermijnen af te dwingen bij hun kleinere leveranciers, laat dat zien dat zij weinig geven om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit belemmert niet alleen de groeimogelijkheden van hun leveranciers, maar zet daarmee ook een rem op de economische groei van Nederland."

 

Onbehoorlijk bestuur

Lange betaaltermijnen hanteren voor kleine leveranciers getuigt daarnaast van onbehoorlijk bedrijfsbestuur, volgens Van den Hondel. Door lange betaaltermijnen te hanteren, brengen supermarktketens de stabiliteit van hun eigen toeleveringsketen in gevaar. Het risico ontstaat namelijk dat kleinere leveranciers niet kunnen voldoen aan de groeiende vraag, of dat ze zelfs omvallen. Bovendien verhoogt het de kosten in de toeleveringsketen als financieringskosten worden doorgeschoven naar kleinere leveranciers die daar hogere vergoedingen voor moeten betalen en dit uiteindelijk ook weer in de kostprijs doorberekenen.”

 

Manifest

De grote organisaties die aan Betaalme.nu deelnemen, waaronder ook supermarktketen Jumbo, hebben elk in een manifest aangegeven hoe zij hun betalingsprocessen zodanig inrichten dat hun kleinere leveranciers tijdig het geld van hun facturen kunnen ontvangen. Ze verplichten zich bovendien tot geregelde rapportages, zodat Betaalme.nu de voortgang kan monitoren. De norm moet zijn dat mkb-leveranciers binnen dertig dagen over hun geld moeten kunnen beschikken.

 

Onderzoek

Betaalme.nu is onlangs een nieuw landelijk onderzoek gestart naar de stand van zaken. Uit de eerste reacties van ondernemers blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is, ondanks de wet tegen onredelijk lange betaaltermijnen die vorig jaar van kracht is geworden.

Lees meer over