Nederland sluit zich aan bij Oostenrijks protest tegen Duitse tol

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-12-2017

Nederland voegt zich bij Oostenrijk in de zaak die bij het Europese Hof van Justitie is aangespannen tegen de Duitse tolplannen voor personenauto’s.

 

De Duitse tolplannen zijn strijdig met de Europese regels, is de mening van Nederland en Oostenrijk. Duitse automobilisten krijgen nl. het tolvignet volledig, of zelfs meer dan dat, terug via een verlaging van de wegenbelasting. Alleen bestuurders van personenvoertuigen met een buitenlands kenteken betalen daardoor tol in Duitsland. Dat is vinden beide landen discriminerend en in strijd met de beginselen van het vrije verkeer. Het vignet levert daarnaast ook een extra barrière op voor het verkeer in de grensstreken.

 

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft onderzoek laten doen naar de kosten van de Duitse tol voor Nederlandse automobilisten: op jaarbasis tussen de 60 en 100 miljoen euro. Veertig procent daarvan komt voor rekening van de inwoners en bedrijven in de grensgemeenten. 

 

Nederland en Duitsland werken op veel dossiers goed samen, maar over het voorgenomen tolvignet is al enkele jaren discussie. Nederland hecht aan de goede relatie met Duitsland. Tegelijkertijd vindt het kabinet het belangrijk dat er een uitspraak van het Europese Hof komt over de Duitse tolplannen. Binnenkort stuurt Nederland het officiële verzoek naar het Hof van Justitie om zich aan te sluiten bij Oostenrijk. Een uitspraak van het Hof wordt niet eerder dan in 2019 verwacht.

Lees meer over