Nederlandse bedrijven roepen op om minder zakelijk te reizen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-06-2020

Vijftig grote Nederlandse bedrijven, verenigd in de Coalitie Anders Reizen, beperken de reizen van hun medewerkers, ook nu de maatregelen ter verspreiding van het coronavirus zijn versoepeld. De coronacrisis heeft laten zien dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk is. Het komt nu aan op doorpakken.

 

Duurzame mobiliteit

In een paginagrote advertentie in Het Financieele Dagblad en NRC roept de coalitie andere bedrijven op hun voorbeeld te volgen. Ook na de crisis wil Anders Reizen dat er meer thuis gewerkt wordt. De deelnemende organisaties moedigen medewerkers aan buiten de spits te reizen of de fiets te gebruiken. Dit moet duurzame mobiliteit versnellen. Zij voelen de verantwoordelijkheid om te laten zien wat zij doen om hun medewerkers gezond, veilig en duurzaam van en naar het werk te laten reizen. De coalitie wil de opgedane kennis graag delen met collega-werkgevers. De ambitie is om het aantal leden dit jaar minstens te verdubbelen, om zo meer impact te hebben.

 

"Het is inspirerend te zien hoe in de coronasituatie bij de aangesloten bedrijven innovatieve en effectieve oplossingen ontstaan om plaatsonafhankelijk te werken en duurzamer te reizen. Dat versnelt de realisatie van onze langetermijnambitie", zegt Anton van der Sanden, directeur van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV Nederland, namens de coalitie. "Ik hoop dat andere bedrijven zich aangesproken voelen en willen meedoen. Samen kunnen we nog meer impact hebben."

 

Verantwoordelijkheid nemen

Bij de Rabobank blijft ook na corona het uitgangspunt 'we werken vooral vanuit huis, tenzij' van kracht. Janine Vos, lid van de Groepsdirectie: "Het wordt een combinatie van thuiswerken en af en toe op kantoor. Kantoor krijgt meer de functie van ontmoetingsplaats en is gericht op gezamenlijke activiteiten." Ook bij telecombedrijf VodafoneZiggo wordt thuiswerken meer de norm. "We zijn voornemens twee grote veranderingen te realiseren: meer medewerkers zullen post-covid vaker vanuit huis werken en de keuze om te reizen wordt een verantwoordelijkheid van het hele team in plaats van het individu", zegt bestuursvoorzitter Jeroen Hoencamp. Bij Royal Schiphol Groep wordt extra ingezet op het gebruik van de fiets, onder andere met de aanleg van fietssnelwegen.

 

Duurzaam normaal

Veel werkgevers passen op dit moment hun mobiliteitsbeleid aan. Zij zoeken naar balans tussen werken op afstand en samen werken op kantoor. Vragen daarbij zijn: hoe willen we dat onze nieuwe manier van werken en reizen er straks uitziet, hoe voorkomen we een terugval naar oude patronen en hoe zorgen we ervoor dat een groot deel van de medewerkers geheel of gedeeltelijk thuis blijft werken? Dit is hét moment om nieuwe ervaringen met flexibel werken en reizen te evalueren en te verankeren in het nieuwe, duurzame normaal, aldus de coalitie.