Nederlandse regio's koplopers in onderwijs

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-10-2018

In vergelijking met andere Europese regio's presteren Nederlandse regio's goed op het gebied van onderwijs. Op het gebied van onderzoek scoren zij gemiddelde resultaten: op regionaal niveau zijn er grote verschillen in de uitgaven voor onderzoek. Dat blijkt uit een rapport van het Europese statistiekbureau Eurostat.

 

Goede Nederlandse prestaties

Tien van de veertien regio's met de laagste percentages jongvolwassen die niet in opleiding zijn maar ook niet werken, zijn te vinden in Nederland. Utrecht heeft hier het laagste percentage, alleen Praag doet het nog beter. Ook komen Nederlandse jongvolwassenen die recent zijn afgestudeerd, makkelijk aan een baan. Daarnaast hebben Nederlandse regio's weinig vroegtijdige schoolverlaters. Ook behoort Nederland tot de Europese top in volwassenonderwijs, samen met Scandinavië en Frankrijk.

 

Verschillen uitgaven onderzoek

Er is veel verschil in de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling tussen de Nederlandse provincies. Zeeland en Drenthe besteden respectievelijk maar 0,59 en 0,81 procent van hun bruto nationaal product (bbp) aan onderzoek en ontwikkeling, terwijl vier provinciën meer dan 2 procent daarvan daaraan besteden. In het geheel besteedt Nederland precies het EU-gemiddelde aan onderzoek en ontwikkeling: 2 procent van het bbp. Ook op de andere indicatoren, zoals het percentage onderzoekers op de gehele beroepsbevolking en genderbalans in de onderzoeksector, behalen Nederlandse regio's gemiddelde resultaten.

 

Jaarboek Eurostat

Eurostat brengt jaarlijks een jaarboek uit waarin het Europese regio's met elkaar vergelijkt op tal van gebieden, waaronder onderwijs en training en onderzoek en innovatie. Het heeft als doel om verschillen tussen regio's inzichtelijker te maken, zowel in de gehele EU als binnen lidstaten.

 

Lees hier het Eurostat regional yearbook 2018.