Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-01-2019

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer bevat. Dat schrijft staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer.

 

Niet openbaar

De ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland vermelden het btw-identificatienummer op hun facturen en hun website. Dat nummer bevat hun burgerservicenummer, een vertrouwelijk nummer voor communicatie tussen burger en overheid, dat niet openbaar moet worden gemaakt.

 

Fraude

Alle eenmanszaken krijgen een nieuw btw-identificatienummer, dat zij bijvoorbeeld gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd. Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen ervoor moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

 

Belastingdienst

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het burgerservicenummer gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook, omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waarvoor het burgerservicenummer is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch 'vertaald' naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Lees meer over