Nieuw handhavingspakket voor beter functionerende interne markt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-05-2017

De Europese Commissie heeft het Compliance Package gelanceerd: wetgeving die ervoor moet zorgen dat de interne markt beter werkt. Het doel van dit pakket is dat de regels van de interne markt vaker worden gerespecteerd. Alleen als de regels daadwerkelijk worden nageleefd, kunnen de 500 miljoen mensen in de EU profiteren van interne markt, zegt Jyrki Katainen, eurocommissaris voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen. Het pakket bestaat uit drie concrete initiatieven, namelijk de Single Digital Gateway, het Single Market Information Tool en het SOLVIT Action Plan.

 

Digitale toegang

De Single Digital Gateway moet burgers en bedrijven makkelijk toegang geven tot een centraal digitaal ingangspunt, voor onder andere administratieve procedures. Zaken als het online aanvragen van geboorteaktes, het registreren van een auto en het opzetten van een bedrijf zouden zo makkelijker moeten zijn. Het initiatief zou vooral van waarde zijn voor bedrijven die grensoverschrijdend actief zijn en voor diegenen die zich willen vestigen in een andere lidstaat. Bovendien moet het initiatief lidstaten stimuleren om strategieën voor een digitale overheid te ontwikkelen, om zodoende modernere en efficiëntere publieke diensten te leveren.

 

Waardevolle informatie

De Single Market Information Tool heeft als doel de Europese Commissie nieuwe bevoegdheden te geven om in sommige gevallen specifieke data op te vragen, zoals het prijsbeleid van bedrijven en verkochte productievolumes. Dit soort informatie vindt de Commissie waardevol om bijvoorbeeld informatie over openbare aanbestedingen te bevestigen of om geoblocking, online discriminatie van consumenten uit een ander land, tegen te gaan.

 

Regels

Het SOLVIT Action Plan is een initiatief dat voortbouwt op het bestaande SOLVIT-mechanisme. Dat is een online netwerk dat assistentie biedt aan mensen en bedrijven die slachtoffer zijn van een onjuist toepassing van de regels voor de interne markt. Het doel van dit plan is om het gebruik van SOLVIT door burgers en bedrijven te vergroten en tegelijkertijd ook meer data te verzamelen. Die verzamelde data kunnen bijdragen aan een beter functionerende interne markt.

 

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland

Onze Europese koepelorganisatie BusinessEurope heeft in een persbericht laten weten enthousiast te zijn over de plannen voor een Single Digital Gateway en de verbeteringen voor SOLVIT. Beide initiatieven kunnen volgens BusinessEurope bijdragen aan een voorspelbare, zekere en transparante interne markt.

 

Aan de andere kant heeft BusinessEurope grote zorgen over het SMIT-initiatief. Het zou volgens directeur-generaal Markus Beyrer niet zo moeten zijn dat bedrijven onder angst van sancties gevoelige informatie moeten leveren zonder een duidelijk doelstelling. Wij delen deze zorgen. BusinessEurope houdt ons op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, die wij op onze beurt weer via onze kanalen met u delen.