Nieuwe benoemingen in management van de Europese Commissie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
05-03-2018

Binnen het management van de Europese Commissie (EC) zijn onlangs enkele wijzigingen doorgevoerd. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker hoopt met deze benoemingen in de laatste twintig maanden van het mandaat van de huidige Commissie extra slagvaardig te kunnen optreden. Zo wil de Commissie haar aandacht richten op prioriteiten als de Brexit-onderhandelingen, het Meerjarig Financieel Kader (de begroting) na 2020 en het versterken van de Europese Economische en Monetaire Unie, maar ook op veiligheid, defensie en migratie.

 

Strategische terreinen

De benoemingen gelden onder andere voor strategische beleidsterreinen als sociale zaken en werkgelegenheid en klimaat, maar ook voor het secretariaat-generaal en het kabinet van Juncker. De Nederlandse secretaris-generaal van de Commissie, Alexander Italianer, gaat met pensioen. Zijn topfunctie binnen de Commissie zal worden overgenomen door Junckers kabinetschef Martin Selmayr. Italianer zal echter nog actief blijven in Brussel als strategisch adviseur van Juncker, voornamelijk op dossiers als Brexit en het Meerjarig Financieel Kader.

 

Daarnaast vertrekt Nederlander Robert-Jan Smits als directeur-generaal Onderzoek en Innovatie. In de Europese Commissie zijn verder vijf nieuwe directeuren-generaal benoemd, onder wie Joost Korte als nieuwe directeur-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie. Met het aantal vrouwen onder de benoemingen voor directeuren-generaal en plaatsvervangend directeuren-generaal streeft het management naar een vrouwelijke bezetting van 40 procent op directeursniveau in de Europese Commissie in 2019.

Lees meer over