Nieuwe gids over auteursrecht voor de Nederlandse praktijk

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-11-2015

De nieuwe Auteursrechtgids voor de Nederlandse praktijk is verschenen. De ontwikkelingen in de praktijk, de invloed van nationale en Europese jurisprudentie en het nieuwe auteurscontractenrecht maakten een volledig herziene Auteursrechtgids nodig. De gids is toegankelijk voor de juridische leek.

Toegankelijke gids
De gids is gemaakt voor iedereen die professioneel te maken heeft met auteursrecht of naburige rechten: makers zoals schrijvers, tekenaars, fotografen, ontwerpers, componisten, beeldend kunstenaars, programmeurs of redacteurs, exploiterende uitgevers of producenten, ondernemers die gebruikmaken van auteursrechtelijk beschermde werken, vertegenwoordigers van ondernemers, zoals brancheorganisaties en omroepen, maar ook advocaten, ambtenaren of volksvertegenwoordigers.

De Auteursrechtgids volgt het proces van het tot stand komen van het werk tot en met de exploitatie daarvan. Wat wordt beschermd door het auteursrecht? Wat zijn de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars, producenten en omroepen? Wie heeft het auteursrecht en over welke rechten kan de auteur beschikken? Waar moet rekening mee worden gehouden bij gebruik van werk van anderen? Wat zijn de wettelijke regels voor het contract tussen een maker en een exploitant? Welke aandachtspunten spelen bij alle exploitatieovereenkomsten een rol en waar moet u aan denken voor het contract voor dit specifieke werk? Wat wordt waar collectief geregeld en hoe gaat dat in zijn werk? Hoe kunt u uw rechten handhaven?

Aanvullende website
Lezers kunnen ook de ontwikkelingen in de praktijk, de invloed van nationale en Europese jurisprudentie en het nieuwe auteurscontractenrecht volgen op de website Auteursrechtgids.nl, die bij de gids hoort. Daarop staan praktische overzichten, checklists en 'bouwstenen' voor het exploitatiecontract: voorbeeldbepalingen uit de praktijk en praktische tips om een overeenkomst op te stellen.

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland
Wij vinden het een goede zaak dat het auteursrecht inzichtelijker wordt voor de gebruikers. Vaak is het hen niet geheel duidelijk waarvoor moet worden betaald en waarom, nog afgezien van de soms niet al te heldere wijze waarop de inning verloopt. Deze gids maakt de ingewikkelde materie transparanter.